Regeringen vil tvinge danskere på overførselsindkomst til pensionsopsparing. Først afklaring i efteråret.

København. Det er ikke let for VLAK-regeringen at komme igennem med forslag, der skal tvinge danskerne til at arbejde længere og spare op til deres egen pension.

Først måtte regeringen opgive forslaget om at hæve pensionsalderen med et halvt år.

Og nu er regeringens forslag om at tvinge danskere på overførselsindkomst til at spare op til deres egen pension sat på standby.

Først til efteråret kommer der en afklaring på spørgsmålet. Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige i den pensionsaftale, som faldt på plads tirsdag.

Finansminister Kristian Jensen (V) siger:

- Vi mener, at det er rimeligt, at alle danskere sparer op til deres egen pension. Det gælder også folk på overførselsindkomst og på det uorganiserede arbejdsmarked.

- Men der er nogle udfordringer i, hvordan man kan skrue en model sammen. Og det kender vi først rammerne for i efteråret, hvor vi tager fat på opgaven igen, siger Kristian Jensen.

VLAK-regeringen havde oprindeligt spillet ud med en obligatorisk opsparing i udspillet til pensionsaftalen "Flere år på arbejdsmarkedet".

Ifølge udspillet skulle der indføres en obligatorisk opsparing for overførselsmodtagere og for lønmodtagere, der ikke indbetaler seks procent af indkomsten.

Bidraget skulle udgøre 0,25 procent i 2019, og forøges gradvist til 2 procent i 2026.

- Målet er, at en større andel af befolkningen indbetaler til egen forsørgelse i alderdommen, og dermed bliver mindre afhængige af de offentlige pensioner, hed det i regeringens udspil.

Nu bliver spørgsmålet i stedet en del af de skatteforhandlinger, som venter til efteråret. Her lægger regeringen - lige som på pensionen - også op til at indgå en aftale med Dansk Folkeparti.

Ved præsentationen af pensionsaftalen gjorde finansminister Kristian Jensen det meget klart, at Socialdemokratiet efter hans opfattelse har lukket sig selv ude af forhandlingerne.

Det skyldes, at oppositionspartiet sagde nej til den første del af regeringens jobreform. Her indførte regeringen og Dansk Folkeparti en lavere integrationsydelse, som giver en besparelse på ca. en milliard kroner årligt.

- Der er dele af den her aftale, som hænger sammen med Jobreformen fra 2015. Og hvis ikke man vil være med til at finde pengene til initiativerne, så kan man helle ikke være med til at udmønte pengene, siger Kristian Jensen.

/ritzau/