Hjerneforsker Milena Penkowa, tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) og universitetsrektor Ralf Hemmingsen kan ånde lettet op.

Folketinget vil nemlig alligevel ikke gennemføre yderligere en undersøgelse af skandalesagen omkring Milena Penkowas forskning. Regeringen er blevet enig med Liberal Alliance om et kompromis, som smider en egentlig undersøgelse i mølposen. I stedet bliver der til efteråret holdt en høring i regi af Københavns Universitet, hvor universitetet skal redegøre for, hvordan der er blevet fulgt op på Penkowa-sagen, og hvordan der vil blive fulgt op på sagen.



Desuden har de fem professorer, der har leveret et kritisk responsum til Kammeradvokatens undersøgelse, fået mulighed for at møde op på Københavns Universitets bestyrelsesmøde 15. juni. En af disse professorer er Liberal Alliances nytiltrådte folketingsmedlem Niels Høiby, der ikke tøver med at erklære sig skuffet over resultatet. Partiet havde nemlig oprindelig fremsat et forslag om en storstilet kommissionsundersøgelse af ikke mindst KU-rektor Ralf Hemmingsens rolle i sagen. Men det kunne det ikke blive til. - Det er helt klart, at det er ikke det, vi gerne ville. Det er meget mindre, og det er selvfølgelig skuffende, men vi kan ikke komme igennem med mere. Da vi gik frem med det, havde vi flertal, og vi ville have fremsat det på tirsdag. Men nu er sagen den, at Pia Christmas-Møller (løsgænger, red.) støtter regeringen, og så har vi ikke det flertal, siger Niels Høiby.

Oppositionen, der gerne havde medvirket til at gennemføre en stor undersøgelse, skyder med skarpt mod Liberal Alliance. Videnskabsordfører Jonas Dahl (SF) er 'chokeret' over, at Liberal Alliance har solgt sig så billigt. - De har jo solgt sig uden at få noget som helst igen. Det er nul og niks. Det betyder, at vi aldrig nogensinde på denne side af valget kommer til bunds i, hvad der er foregået. Og hvad der var baggrunden for skandalen, siger Jonas Dahl.
Fesent kompromis
Videnskabsordfører Rasmus Prehn (S) forstår ikke, at Liberal Alliance købte »et fesent kompromis« i stedet for at afsøge mulighederne for at skabe et flertal med oppositionspartierne. - Vi var da parat til at støtte det. Det er rigtigt, at vi havde et ønske om at få undersøgt ministeriets rolle også. Det var vi parat til at stille et ekstra forslag om. Men hvis ikke vi kunne have fået det, ville vi hellere have haft en uvildig undersøgelse end dette sørgelige kompromis, siger Rasmus Prehn. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er godt tilfreds med aftalen og pointerer, at der allerede er sat adskillige analyser i gang, og at hun har besvaret masser af spørgsmål i sagen. - At sætte flere analyser i gang har jeg svært ved at se formålet med, siger ministeren. Det indgår også i aftalen, at der skal etableres en ny procedure for indstillinger til priser, som skal garantere den akademiske legitimitet.