Karrieren begyndte med sport og journalistik og endte med en ministerpost. Nu skal Helge Sander finde på noget nyt.

Det var næppe det eftermæle, som Helge Sander havde håbet på.

Men skandalen om hjerneforskeren Milena Penkowa blev en af den slags klistrede affærer, som blev ved med at hænge fast og ikke var til at ryste af.

Da Penkowa blev suspenderet fra universitetet, afslørede Sander deres tætte venskab ved at kontakte rektor Ralf Hemmingsen.

- Jeg var ganske overrasket og forundret over, at Helge Sander en weekend ringer til mig personligt om en personsag. I telefonen nævner han blandt andet, han vil kontakte justitsministeren om sagen, har Ralf Hemmingsen sagt.

Sanders karriere begyndte oprindeligt et helt andet sted, da han som lokal VU-formand begyndte som sportsjournalist på Herning Folkeblad.

Interessen for sport drev ham videre til jobbet med at organisere seksdagesløb for cykelsporten, og i 1977 var han med til at stifte Dansk Professionelt Fodboldforbund.

Det blev et skridt ind i fodboldens verden, hvor han i 1982 havnede som sportschef hos Carlsberg.

Men han holdt fast i politiken, og i 1984 kom han for første gang i Folketinget for Venstre og blev Hernings borgmester fra 1998 til 2001 efter fire år som viceborgmester.

Karrieren fik et af de helt store gearskift, da statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2001 tilbød ham posten som videnskabsminister. Ministerkarrieren kørte, frem til Lars Løkke Rasmussen fyrede ham sidste år.

Forinden nåede han dog at ændre universiteterne i en mere målrettet og erhvervsorienteret retning. Fra tanke til faktura, kaldte Helge Sander det. Mange af hans modstanderne kaldte det et anslag mod den fri grundforskning.

Men nu er det slut.

- Det er vemodigt og ærgerligt, men vi må også indse, at det lå i kortene, og hele vejen igennem har jeg været klar over, hvordan det har set ud, sagde Helge Sander fredag.

/ritzau/