Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

For et halvt år siden ville ledende socialdemokrater ikke skifte formanden ud. Det vil de nu.

Det siger journalist Hans Mortensen, Weekendavisen, der også har skrevet en bog om Socialdemokraterne.

- I dag taler ledende socialdemokrater om et formandsskifte i valgperioden som en realistisk mulighed. Det er det nye. Og så kan man mærke, hvilken aktivitet det har medført i partiet, at Bjarne Corydon ikke markant afviste at blive partiformand en dag. Det er tydeligt, at der nu er et nervøst lag i partiet, hvor folk begynder at positionere sig og tælle brikker op til et kommende formandsopgør, siger Hans Mortensen.

- Ellers er det uhørt, at en statsminister går i utide i sin første regeringsperiode. Helle Thorning-Schmidt er heller ikke en, der bare giver op. Hun har taget flere tæsk end nogen anden i sin første periode.

Spørgsmålet er bare, hvem der tør tage initiativet til at vælte hende. Kommunalvalget er en farlig situation for borgmestrene, så det kan være, det bliver dem. Det kan også være, at fagbevægelsen går sammen og siger fra. Under alle omstændigheder ligger der benzin til et bål allerede, og det kan også få nøgleministre til at sige ’nu er det nok’.

- Der er ingen tvivl om, at Socialdemokraterne er dybt frustrerede over hende. De synes ikke, hun leder regeringen, hun er isoleret og svær at komme i kontakt med. Der er også rigtigt mange, der nøje følger, hvornår der er deadline for at udpege den nye EU-kommissær. Det er for mange en drømmetænkning, at Helle Thorning-Schmidt kunne skippes videre til den post, siger Hans Mortensen.