Konservativ Ungdom vil have et forbud mod kommunalt partihopperi. Mærkelig kamp at kæmpe, mener Søren Pape.

København. De Konservative kommer ikke til at indføre et forbud mod, at medlemmer af byrådene skifter parti.

Det fastslår De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, forud for kommunalvalget den 21. november.

Sagen er igen blevet aktuel på De Konservatives landsråd i denne weekend, hvor partiets ungdomsorganisation, KU, har stillet forslag om et kommunalt forbud.

KU-formand Andreas Weidinger sagde lørdag fra talerstolen ved landsrådet:

- Lad mig sige det så klart, som jeg kan, til jer partihoppere rundt om i Danmark, der kun blev valgt på grund af partiets stemmer, men stadig har frækheden til at hoppe over i et andet parti uden at nedlægge jeres mandat: Skam jer.

Konservativ Ungdom foreslår, at politikere ikke skal kunne skifte parti midt i en valgperiode uden at lade deres mandat gå videre til den næste på partiets oprindelige opstillingsliste.

Søndag skal KU's forslag til afstemning, og her burde partitoppen bakke op, mener Andreas Weidinger. For partihopperne "bedrager" vælgerne og øger tillidskløften mellem befolkning og politikere, lyder det fra KU-formanden.

Søren Pape Poulsen afviser dog enhver tanke om at forbyde partihopperi på kommunalt plan.

- Skulle vi så også sige nej til de politikere, som ønsker at skifte til De Konservative? Det vil være noget mærkeligt noget. Det giver ikke noget godt at tvinge et menneske til at blive i et parti, hvor man ikke ønsker at være længere, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

- Vi får nogle nye medlemmer nogle gange, og andre gange mister vi medlemmer. Så kan man have en lang debat om, hvorvidt folk burde nedlægge deres mandat. Men vi kan ikke tvinge dem til det.

- Hvis man lavede en lov, der gjorde det, så ville de bare blive siddende i deres parti og stemme imod partiet. Den holder ikke.

- Havde det været på Christiansborg, så ville enhver sige, at Grundloven fastslår, at den enkelte kun er forpligtet af sin overbevisning, siger K-formanden.

Spørgsmål: Men vælgerne har jo peget på en person, blandt andet fordi vedkommende er kandidat for De Konservative. Giver det så ikke mening, at politikerne giver mandatet videre, hvis de ikke længere føler sig som konservative?

- Det er rigtigt, men det kan man ikke tvinge nogen til. Og vi skal passe på med at gøre problemet større, end det er. I virkeligheden er det ikke mange personer, det drejer sig om.

Spørgsmål: Får I flere partihoppere ind, end I siger farvel til?

- Aner det ikke. Jeg har ikke engang gjort det op. Det er en kamp, hvor man tænker, hvad skal det til for?, siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/