Gruppeformanden fortæller nu sin version af forløbet op til præsentationen af regeringens vækstplan

Det var på et åbent møde i Kolding torsdag aften, at Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen åbent fortalte, at han ikke var enig, da regeringen besluttede sig for at lancere en sænkelse af selskabsskatten som en del af deres vækstplan.

Han var af lokale socialdemokrater inviteret til Kolding Bibliotek for at fortælle om Socialdemokraternes plan for Danmark. Regeringens nyligt fremlagte reformer og vækstplanen var blandt de emner, der hittede hos de spørgelystne tilhørere.- Er der uro i partiet?, ville en mandlig tilhører vide.

- Det er jo kommet ud, og derfor skal jeg jo ikke stå her og sige noget andet. Det er der jo nogen, der har sladret om. Det var ikke mig, forklarede Henrik Sass Larsen og afslørede så, hvad han selv havde sagt på et internt møde, hvor der blev drøftet lettelser i selskabsskatten.

- Jeg sagde: ’Lad nu være med at tage de der selskabsskattelettelser med i første omgang. Lad det stå åbent, og så må Venstre forhandle det hjem, for vi får unødig uro, hvis vi gør det', forklarede Socialdemokraternes gruppeformand på det åbne møde.

Den holdning vandt dog ikke gehør i partitoppen.

- Det råd lyttede man ikke til, og derfor så står man så med det her. Og jeg tror, at det er en frustration og skuffelse over, at det, der skulle have været en vindersag, blev en tabersag. Det er det, der har givet udslag internt i socialdemokratiet, hvor folk render rundt og ærgrer sig og bliver kede af at få nogle rigtig dårlige målinger, sagde gruppeformanden og forklarede, at det ikke er noget nyt, at han er kritisk over for lettelser i selskabsskatten. - Jeg har både som skatteordfører og politisk ordfører været ude og holde oplæg mod selskabsskattelettelser i sådan et omfang, at jeg kunne udgive en hel bog om det. Og så er det jeg tænker, at så er det jo svært at stå og tale hjertevarmt for dem, og jeg sagde bare, at det kunne være, at andre socialdemokrater også havde det sådan, sagde Henrik Sass Larsen.

Om andre hoppede med på gruppeformandens vogn vides ikke. Faktum er, at forslaget om en sænkelse af selskabsskatten blev fremlagt dagen efter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen havde præsenteret regeringens forslag til en kontanthjælpsreform.

En kvindelig tilhører spurgte gruppeformanden, om der var en særlig årsag til, at vækstplanen og selskabsskattelettelserne blev præsenteret lige efter kontanthjælpsreformen.- Det var angiveligt en svipser. Det var ikke mig, der lancerede den, men det var ikke meningen, at det skulle have været sådan, svarede Henrik Sass Larsen.

Han kaldte det for en 'meget uheldig sammenkobling', og åbnede så op for, hvad han mener, er regerings problem.

- Den her regering får ikke nobelprisen i kommunikation, sagde gruppeformanden og uddybede:

- Man gør ikke nok ud af at forberede folk på, hvad det er, man vil komme med, og man gør ikke nok ud af sin argumentation. Forudsætningen, for at folk er med på rejsen er, at de forstår målet. Hvor vi skal hen, hvad går det ud på, hvornår holder vi et hvil undervejs, og hvad er egentlig meningen med det hele. Det gør man ikke nok, sagde Henrik Sass Larsen.