SF kræver øjeblikkeligt et midlertidigt stop for, at giftigt havneslam fyldt med tungmetaller dumpes i havet.

Flere partier i Folketinget vil sætte en stopper for, at forurenet affald fra havneudvidelser og anlægsarbejde i havnene kan dumpes i havet.

I SF ønsker fiskeri- og naturordfører Rasmus Nordqvist, at miljøminister Lea Wermelin (S) øjeblikkeligt indfører et midlertidigt stop.

- Havneslam er fyldt med gift, tungmetaller og andre klamme ting fra årtiers havnearbejde. Det er for ulækkert, at vi bare graver det op og smider det fra os i naturen lige på den anden side af molen. Det skal bare stoppes, siger han.

Udtalelsen kommer i kølvandet på en artikel i Politiken, der beskriver, hvordan kommuner får lov til at dumpe millioner af ton forurenet havneslam i havet.

Tilladelserne er blandt andet givet i forbindelse med anlægget af gasledningen Baltic Pipe og en uddybning af Vejle Havn.

Ifølge avisen ligger der aktuelt en ansøgning hos Miljøstyrelsen fra Kolding Kommune om at få lov til at dumpe 360.000 kubikmeter havneslam i Lillebælt. Kommunen har nemlig planer om at bygge en ny havn og bydel, Marina City, som kræver uddybning af havnen.

Også Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, og Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, mener, at det må stoppe.

- Det her er planlagt. Det er noget, man er klar over sker. Det er derfor, jeg overordnet siger, at vi bliver nødt til i alle sammenhænge at indse, at vi ikke kan bruge havet som en losseplads, siger Jacob Jensen.

Morten Messerschmidt siger:

- Det er chokerende, at Miljøstyrelsen giver de her tilladelser, og det kan have fatale konsekvenser for livet under havet. Det vil vi have stoppet.

Både SF, Dansk Folkeparti og Venstre vil have, at der skal ske et totalt stop for klapning, som dumpingerne også kaldes.

Klapning er en metode, hvor et skib lastet med slam åbner en klap i bunden af skroget og slipper slam ud på havbunden.

SF foreslår, at man i stedet hiver slammet på land og får det renset, så det kan genbruges som eksempelvis byggematerialer.

Venstre kommer ikke med noget konkret løsningsforslag. Jacob Jensen mener dog, at det må være slut med lappeløsninger.

- Vi må have en samlet strategi for de her ting, så der kan strammes op på tilladelserne, hvad er det for nogle muligheder, man har, og hvilke alternativer der skal bringes i værk, siger han.

Morten Messerschmidt vil straks bede miljøminister Lea Wermelin (S) om en skriftlig forklaring. Hvis den i hans øjne ikke er god nok, ser Morten Messerschmidt sig nødsaget til at trække hende i samråd.

Miljøminister Lea Wermelin (S) siger til Politiken, at hun har taget initiativ til at begrænse miljøfarlige stoffer i havet. Og der vil også blive set på betydningen for klapningstilladelser, lyder det.

/ritzau/