Foto: Jens Nørgaard Larsen

De 1,1 million medlemmer af Lands Organisationen LO er igennem kontingentet med til at forgylde statsminister Helle Thorning-Schmidts unge venner i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

I 2012 fik de unge socialdemokrater 2,7 mio. kr. fra LO, mens beløbet i valgåret 2011 var tre millioner kroner.

Ungdomskonsulent i LO Kasper Sand Elkjær skriver i en mail, at der ikke er tale om ’partistøtte’ men et ’tilskud’ fra LO.

- Tilskuddet ydes til projekter, kampagner og kursusaktiviteter, der har til formål at fremme faglige unges interesser bl.a. ungdomsarbejdsløshed, vilkårene på erhvervsskolerne samt lærlinges vilkår. Der har været en lang tradition for, at DSU som en del af deres arbejde også virker for at fremme organiseringen af faglige unge. Tilskuddet bevilges årligt, skriver Kasper Sand Elkjær.

Officielt ophørte LOs partistøtte til Socialdemokraterne og DSU ellers i 2003.

- Dermed er der ikke flere økonomiske mellemværender mellem LO og Socialdemokraterne, sagde LO’s daværende formand Hans Jensen den gang til Politken.

Også LO’s nuværende formand Harald Børsting har gang på gang sagt, at LO ikke længere giver partistøtte til venstrefløjen.

- Vi giver ingen støtte til nogen partier. Vi varetager kun vores medlemmers interesser ved f.eks. at markere os kraftigt i debatten om regeringens planer om en afskaffelse af efterlønnen, sagde Harald Børsting i Jyllands Posten 4. februar 2011.

Professor i arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Flemming Ibsen oplyser, at et flertal af LOs medlemmer er kritiske overfor støtte til bestemte partier, og formand for FOA Dennis Kristensen slår fast, at fagbevægelsens medlemmer stemmer på mange forskellige partier og altså ikke kun på venstrefløjen.

- I 2003 gjorde vi op med partistøtte både til moderpartierne såvel som ungdomspartierne. Det er vigtigt for mig, at pengene fra LO ikke går til partipolitisk arbejde, men til konkrete faglige projekter, siger han.

Formanden for DSU Camilla Schwalbe vil ikke stille op til interview om millionstøtten fra LO, men skriver i en mail, at DSU hvert år skal søge om støtten hos LO til konkrete projekter.

- DSU har aldrig lagt skjul på, at vi har meget til fælles med den danske fagbevægelse. Konkret har DSU blandt andet samarbejdet med LO Ungdom om at sætte fokus på problemet med ungdomsarbejdsløshed, manglende praktikpladser og forholdene på erhvervsskolerne. Vi laver desuden et stort oplysningsarbejde om den danske model, og konsekvenserne af de borgerliges forsøg på at undergrave aftalemodellen, ligesom vi gennem vores kursussystem arbejder på at uddanne nogle stærke, faglige meningsdannere, skriver hun.

Ud over de 2,7 mio. kr. til DSU fik SF Ungdom sidste år 500.000 kr. fra LO.

LÆS MERE I BT MANDAG
* Se DSU-formandens løn
* Unge socialdemokrater på eksotiske rejser for tipsmidler

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.