Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

I sidste uge blev Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, testet positiv for coronavirus.

Mindre end en uge efter stod hun i Folketingssalen, hvor hun var en del af den mere end fire timer lange debat i salen forud for afstemningen om, hvorvidt Inger Støjberg fortsat var værdig til at sidde i Folketinget.

Støjbergs historiske exit fra Folketinget var tirsdagens helt store historie.

På sociale medier og i B.T.s kommentarspor fyldte en anden observation dog også. Nemlig, hvorvidt Pernille Vermund havde overtrådt sundhedsmyndighedernes retningslinjer ved at møde fysisk op i Folketingssalen tirsdag.

Vermunds fremmøde har nu startet en mindre corona-krig på Christiansborg.

Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, har nemlig netop sendt et brev til Folketingets øverste ledelse, Præsidiet.

Siddique mener, at Pernille Vermund har forbrudt sig mod coronarestriktionerne og opført sig »utryghedsskabende« ved at møde op i Folketinget »tydeligt snottet« tirsdag.

»Vermund havde corona i sidste uge, og hun var helt tydeligt ikke rask under gårsdagens debat om Inger Støjberg. Vi vil derfor bede Præsidet om at indskærpe, at man ikke kommer syg på arbejde i Folketinget,« siger Sikandar Siddique til B.T.

Løsgænger Sikandar Siddique og Nye Borgerliges Pernille Vermund under møde i Folketingssalen på Christiansborg, tirsdag den 18. maj 2021. Der er bl.a forhandling og forespørgsel af statsministeren Mette Frederiksens (S) redegørelse om rigsfællesskabet 2021.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Løsgænger Sikandar Siddique og Nye Borgerliges Pernille Vermund under møde i Folketingssalen på Christiansborg, tirsdag den 18. maj 2021. Der er bl.a forhandling og forespørgsel af statsministeren Mette Frederiksens (S) redegørelse om rigsfællesskabet 2021.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men hvordan har Pernille Vermunds sygdomsforløb så været?

Nye Borgerliges leder har over for B.T. rekonstrueret forløbet.

Vermund får symptomer allerede søndag 12. december – altså for ti dage siden – og lader sig kvikteste både mandag og tirsdag. Onsdag tester hun positiv, hvorefter hun påbegynder isolation.

Symptomerne fortsætter indtil lørdag, hvor hun med egne ord vågner op »frisk og symptomfri«.

Det er først tirsdag, at hun vælger at bryde sin isolation i hjemmet i Snekkersten – altså efter 72 timer uden symptomer.

B.T. har talt med Sundhedsstyrelsen for at få afklaret, hvorvidt Pernille Vermunds fremmøde i Folketinget tirsdag holder sig inden for myndighedernes anbefalinger.

Styrelsen henviser til de generelle retningslinjer.

Her står der, at hvis man oplever et symptomatisk smitteforløb, må man først bryde sin isolation efter 48 timer uden symptomer. Har man ingen symptomer i forbindelse med en positiv test, må isolationen først brydes efter syv dage.

Hvis man bliver ved med at have symptomer, må man bryde sin isolation efter ti dage, hvis man har haft 48 timer uden feber og kun udviser såkaldte 'restsymptomer'.

Sikandar Siddique fra Frie Grønne fastholder, at Nye Borgerliges politiske leder udviste symptomer på sygdom i Folketingssalen, og at »det var tydeligt at høre, at hun ikke var helt sygdomsfri« under debatten i salen.

»Spørgsmålet er, om Sikandar nogensinde mener, jeg lyder rask. Men det kan da meget vel være, at min stemme lyder anderledes efter sådan en omgang, det skal jeg ikke kunne sige,« lyder det fra Pernille Vermund, som tilføjer, at Sikandar Siddique hende bekendt ikke har en lægefaglig baggrund.

Hun kalder desuden Frie Grønnes brev til Folketingets ledelse for »et mediestunt«.

»Det taler ind den splittelse i befolkningen, som er noget af det værste ved coronakrisen. Jeg anerkender fuldt ud, at der er alvorlige aspekter af covid-19, og at nogen bliver meget hårdt ramt. Men jeg er bekymret over den splittelse og udskamning, vi ser lige nu i Danmark. Det er sgu ikke godt.«

Folketingets medlemmer stemmer om Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget efter rigsretsdommen tirsdag den 21. december 2021.
Folketingets medlemmer stemmer om Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget efter rigsretsdommen tirsdag den 21. december 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Sikkandar Siddique fastholder, at det er problematisk, at Pernille Vermund mødte op i Folketingssalen tirsdag.

Pernille Vermund siger både til os og i et interview med Helsingør Dagblad tidligere på ugen, at hun har overholdt alle retningslinjer, hvilket en ekspert også giver hende ret i?

»Jeg kan bare konstatere, at vi i torsdags kunne læse, at Vermund havde corona. Kort efter sidder hun i Folketingssalen, hvor vi kunne høre på hendes stemme, at hun ikke var helt rask. Om det så er corona, kan jeg ikke sige. Men det var utryghedsskabende.«

B.T. har lavet et længere interview med Sikkander Siddique, hvor vi blandt andet spørger ham om, hvorfor han ikke har talt Pernille Vermund selv, før han taler med pressen og sender et brev til Folketingets ledelse.

Vi spørger ham også, hvordan han vurderer, at Pernille Vermund virkede syg under debatten i Folketingssalen.

Læs hele interviewet herunder.

Andre læser også