Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock kommer til at leve hvert deres liv. Totalt adskilt i hverdagen, og med lange udsigter til at kunne se hinanden.

Sådan ser fremtiden ud, efter Stephen Kinnock er blevet valgt til det britiske parlament.

Men selv om det på overfladen ligner et svært forhold, kan det med den rette indsats komme til at fungere. Det fortæller parterapeut, Ingrid Ann Watson.

»Langdistanceforhold kræver, at man er ærlig, at man er rummelig, at man har sine værdier på plads, og at man tør vælge. Det kræver, at man ikke bruger tiden på bullshit, og at man ikke skændes, når man ses,« forklarer Ingrid Ann Watson.

Læs også:

Stephen Kinnock åbnede i et interview i den britiske avis The Guardian i weekenden op for, hvordan hverdagen kommer til at se ud, efter han er blevet valgt.

Parret har ikke boet sammen siden 2005, men nu er der lagt op til, at parret kommer til at se endnu mindre til hinanden. For det er også slut med at kunne ses i weekenderne.

Til The Guardian fortæller Stephen Kinnock, at han fra mandag til torsdag vil have sin daglige gang i Westminster som politiker for arbejderpartiet Labour, mens han i weekenden vil opholde sig i sin valgkreds i Wales.

Hvor ofte han regner med at se sin kone, kan han dog ikke svare på.

At parret ikke kommer til at se så meget til hinanden, er dog ikke nødvendigvis et problem, mener parterapeut Ingrid Ann Watson. Hun hævder, at langdistanceforhold faktisk kan fungere bedre end almindelige forhold, så længe begge parter ønsker det.

Læs også:

Det skyldes, at par, der lever i langdistanceforhold, ofte har mere kvalitetstid med hinanden, fordi tiden med hinanden er knap, fortæller hun.

»I langdistanceforhold bliver man meget selektiv med sin tid. Man bliver meget mere klar på, hvad man bruger den på, og hvad man ønsker at bruge den på, hvis forholdet skal bestå. Men når man har gjort sig de erfaringer og blevet enige om tingene, så kan man have et langdistanceforhold, som er ret godt,« vurderer Ingrid Ann Watson, der desuden påpeger, at Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock har tjek på situationen, fordi de har levet sådan i mange år.

»Svært for andre at forstå«

Helle Thorning-Schmidt har også flere gange talt ud om sit ægteskab med Stephen Kinnock. Tidligere på måneden fortalte hun i et interview med ALT for damerne, at folk ofte har svært ved at forstå deres ægteskab.

»Enten brister det, eller også bærer det. Og nu har vi jo levet sådan i rigtig mange år, og det er ikke bristet. Det er et stærkt fællesskab, som gør, at det kan bære,« fortæller Helle Thorning-Schmidt i ALT for damerne.

Det er Stephen Kinnock enig i.

»Nogle gange dikterer livets tilfælde, hvordan du lever, og så må du lave kompromiser for at imødekomme det. Det er sådan, Helle og jeg altid har gjort, og det virker for os,« siger han til The Guardian og tilføjer, at de kender mange andre par, der også lever adskilt.

Læs også:

 

Ingrid Ann Watson har ikke et præcist bud på, hvor mange der lever i langdistanceforhold, men hun tror, det er mere sædvanligt, end man regner med. Hun mener dog ikke, at alle og enhver kan klare at leve i et langdistanceforhold.

Selvom Ingrid Ann Watson ikke har nogen præcis opskrift på, hvor ofte man bør se hinanden som par, kan hun dog ikke se noget i problem i, at der går lang tid imellem samværet, så længe der er tryghed i forholdet.

Parterapeut Gitte Sander mener også, det kræver hårdt arbejde at få et langdistanceforhold til at fungere. Hun påpeger vigtigheden af at holde en tæt kontakt til hinanden i det daglige og vise, at man sætter pris på hinanden.

»Det er særligt vigtigt at gøre noget for trygheden i parforholdet og vise over for den anden, at man er mentalt og følelsesmæssigt til stede for den anden, fordi man ikke fysisk er ved siden af hinanden,« forklarer Gitte Sander og tilføjer, at det blandt andet kan gøres ved at sende søde SMS’er til hinanden.

Hun tror heller ikke, at det kommer til at præge landets statsminister, at hendes mand ikke vil være der for hende, når hun inden længe trykker på den berømte ’valgknap’.

»Jeg tror ikke, at det betyder noget særligt, for det er den måde, de er vant til at leve på og føler sig trygge, og jeg forestiller mig, at de har deres egne måder at vise, at de er der for hinanden, når de hver især er under pres, for ellers havde deres forhold næppe overlevet til dato,« vurderer hun.

Det er Ingrid Ann Watson enig i.

»Det er fuldstændig ligegyldigt for hende. Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidt har aftalt det her, for det er lang tid siden, at det kom frem, om at han ville stille op (til det britiske valg, red.). Hun har været med i hans beslutning, og jeg tror også, at børnene har været med, ligesom at han var med i hendes beslutning, om at hun skulle stille op herhjemme. Det er afklaret, det er på plads. Det er sådan, det er,« vurderer hun.