Søren Pape vil ikke udelukke en mindre lønstigning til politikere, hvis urimelige pensionsregler ændres.

København: Selv om flertallet bag en reform af politikernes løn smuldrer, så skal der fortsat ændres på reglerne for politikernes pension og eftervederlag. Det siger De Konservatives formand Søren Pape Poulsen:

- En blind mand kan føle med sin stok, at det er helt galt, når folk, der har været minister i få uger, får et eftervederlag på ét til to års løn. Det kan enhver sige sig selv, er uholdbart, siger Søren Pape Poulsen.

Dermed understreger han, at arbejdet med politikernes løn ikke er slut, selv om en stribe af Folketingets partier stik imod en tidligere aftale ikke længere vil love at stemme for Vederlagskommissionens konklusioner.

Ifølge flere kilder, som Politiken har talt med, vil kommissionen anbefale en lønstigning på 15 procent til de selvsamme politikere, som de seneste år har skåret i dagpenge og efterløn og hævet danskernes pensionsalder.

Søren Pape Poulsen vil dog ikke udelukke en mindre lønstigning til politikerne - så længe der bliver ryddet op i urimelige regler for eksempelvis politikere, der forlader deres post.

- Jeg siger nej til de 15 procent, hvis det er oven i den nuværende løn. Men hvis man fjerner nogle andre ting, så er det vel rimeligt nok, at man kigger på lønnen. Det skal ses på i en sammenhæng.

- Politikere skal have en ordentlig løn i forhold til de arbejde, vi laver, men vi skal ikke særligt begunstiges i forhold til resten af befolkningen, siger Søren Pape Poulsen.

Spørgsmål: Der er nok ikke nogen, der uenige i, at politikere skal have en ordentlig løn. Men har I fortjent en lønstigning?

- Jamen, vel ikke ud over det, så mange andre har fået. Spørgsmålet er så, hvordan man gør det op. Jeg synes, det er populistisk og dejligt nemt at sige, at politikere skal ingenting have.

- Min hovedtilgang er, at politikerne skal holde tilbage i en tid, hvor alle andre i den offentlige sektor også må holde tilbage.

- Hvis det her ender med, at vi har den samme løn som i dag, så er det fint. Men vi skal have kigget på eftervederlag og pensioner.

Spørgsmål: Ser du nogen sammenhæng mellem de senere års forringelser af eksempelvis kontanthjælp, dagpenge og efterløn og så den løn, politikerne skal have?

- Nej, det ser jeg som forskellige størrelser. Vi har skal have diskussionen omkring pensionsalderen og eftervederlaget. Men fordi man har en holdning til socialpolitik og dagpenge, så skal det ikke holdes op mod politikernes løn. Det er noget pjat, siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/