Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, er mildtest talt ikke begejstret for, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) midt i valgkampen lufter seriøse overvejelser om at danne en SV-regering efter valget den 5. juni.

»En VS-regering er en rigtig dårlig ide.«

»Og jeg har svært ved at se, hvordan man kan overtale Socialdemokratiet til at give skattelettelser og bedre vilkår for vores virksomheder,« siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

»Vi kommer ikke til at indgå i en sådan regering. Men vi vil bruge vores mandater aktivt og kæmpe for, at danskerne kan beholde flere penge i egne lommer.«

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Papes udmelding kommer, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen i en ny samtalebog med Kirsten Jacobsen, som blev udgivet i dag, i positive vendinger taler om muligheden for at danne en regering med Socialdemokratiet og Venstre efter valgdagen.

Han svarer bekræftende 'ja' i bogen, da forfatter Kirsten Jacobsen fremstiller dette scenarie:

»At du overvejer, om de to store midterpartier, Socialdemokratiet og Venstre, i fællesskab kunne løse de aktuelle problemer, Danmark står over for. Nemlig at ruste demokratiet, ytringsfriheden og vores åbne velfærdsstat mod både ydre og indre fare og samtidig løse begge partiers problem med at holde yderfløjerne i både blå og rød blok i skak.«

Løkke forklarer videre:

»Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her. Men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag,« siger Løkke i bogen 'Befrielsens øjeblik'.

Herefter spørger Kirsten Jacobsen:

»Alligevel opfatter jeg din overvejelse som en game changer, der kan ændre valgkampen?«

»Ja,« svarer Lars Løkke Rasmussen igen.

Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix
Vis mere

I forhold til Løkkes rolle i en SV-regering bliver han i bogen spurgt, om han skriver sig selv ud af ligningen. Løkke svarer:

»Forhåbentlig ikke, for jeg synes, jeg har meget at tilbyde, men min person skal ikke stå i vejen for den bedste løsning for Danmark. Det er svært at tale om, for det handler jo også om, hvilken tale jeg skal holde på valgaftenen, og den er svær at skrive på så lang afstand.«

Lars Løkke Rasmussen understregede på dagens pressemøde i dag klokken 10.30 om bogen, at han fortsat går til valg på at danne en borgerlig regering, men at den parlamentariske situation efter et valg kan blive så tumultarisk med ultimative krav fra yderfløjene, at det ifølge Løkke vil være mest ansvarligt at søge et regeringssamarbejde hen over midten.

»Jeg har været i politik i mange, mange år – og jeg er på ingen måde et naivt menneske. Men hvis der ikke er nogen, der tør blotte sig bare en lille smule. Hvis ingen tør åbne døren lidt på klem, så forbliver den lukket. Og det er det, jeg gør med bogen her – jeg åbner døren lidt på klem,« sagde Løkke på pressemødet.

Hvis der efter valgnatten den 5. juni dannes en SV-regering, vil det ikke være første gang i dansk politisk historie. I 1978 dannede Socialdemokratiet med Anker Jørgensen regering med Venstres Henning Christophersen.

Efterfølgende blev 1978-regeringen kaldt den nødvendige fiasko, da den et år efter gik i opløsning, men den risiko frygter statsministeren ikke.