Det ser godt ud i forhold til at få lov til at deltage i konkrete forhandlinger med SVM-regeringen om det kommende forsvarsforlig.

Også selv om man ikke vil acceptere at være med til at afskaffe store bededag som en del af finansieringen af de stigende forsvarsudgifter, der kommer som følge af krigen i Ukraine.

Sådan er fornemmelsen hos De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter at han tirsdag har været til drøftelser i Finansministeriet om finansieringen af forsvarsforliget, der skal forhandles på plads senere i år.

- Jeg har da den der positive oplevelse - nu skal regeringen jo selv melde ud, når den er klar til at melde ud - men jeg har i hvert fald en forventning om, at vi ikke længere skal afskaffe store bededag for at få lov til at diskutere forsvarsforlig, siger han.

- Det, håber jeg, bliver konklusionen, og det har vi også sagt derinde. Vi kommer ikke til at stemme for at afskaffe store bededag. Det ansvar må regeringen tage på sig.

- Men vi deltager gerne i et forsvarsforlig, hvis de lukker os ind ad døren og ser, om vi kan nå hinanden. Og så må vi jo drøfte finansieringen, når vi kommer så langt, siger Søren Pape Poulsen efter mødet hos finansminister Nicolai Wammen (S).

Regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag som helligdag har mødt massiv modstand fra blandt andet fagbevægelsen.

Men også internt i Folketinget har der været stor utilfredshed. Ikke mindst da forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i forrige uge gav partierne én uge til at acceptere afskaffelsen af helligdagen som en del af at finansiere de stigende forsvarsudgifter.

I modsat fald kunne partierne ikke være med i forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig, fastslog Ellemann.

Senere blødte regeringen lidt op på det synspunkt, og foreløbig er de øvrige partier blevet inviteret til drøftelser, ikke forhandlinger, i Finansministeriet.

- Vi har bare talt finansiering bredt, siger Søren Pape Poulsen.

Mens regeringen havde udstedt sit ultimatum til partierne om at acceptere at afskaffe store bededag for at finansiere forsvarsudgifterne, gik de øvrige ni partier i Folketinget sammen og fandt tre kilder til finansiering, som de mente tilsammen giver tre milliarder kroner.
Oppositionspartierne vil afsætte 1,25 milliarder kroner fra et samlet løft på fem milliarder kroner af den offentlige investeringsramme.

Partierne finder også penge i vinterhjælpen, som der blev indgået aftale om i september 2022. Den er ifølge partierne varigt overfinansieret med en milliard kroner.

Den tredje kilde er en yderligere sanering af erhvervsstøtten, som giver 0,75 milliarder kroner.

De tre milliarder kroner er det samme beløb, som regeringen forventer at kunne finde årligt ved at afskaffe store bededag.

Søren Pape Poulsen erkender, at regeringen har mandater nok til at afskaffe store bededag uanset hvad.

- Men at kæde det sammen med, om man må komme ind ad døren til et forsvarsforlig, det er jo det, vi synes, har været så absurd.

- I en situation, hvor vi har brug for at stå sammen om vores forsvar, og hvor der er krig i Europa, så skal det hele handle om store bededag.

- Det, synes vi, har været lige skævt nok, siger han.

/ritzau/