Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, virker ikke til at være særlig stor tilhænger af at stemme for at opretholde Claus Hjort Frederiksens immunitet i den betændte FE-sag.

Sådan lyder det fra ham, efter han som den første partileder været forbi Justitsministeriet til en fortrolig briefing om den mulige tiltale om landsforræderi mod den tidligere forsvarsminister.

»Man må i hvert fald sige, at hvis vi får et folketing, der mener, at jo mere hemmelige oplysninger man har tilgængeligt, så kan man blive fredet af sine kolleger i Folketinget, så synes jeg, vi har et stort problem«, lyder det fra Pape i et kort interview med Politiken.

Han afviser at svare direkte på, hvorvidt han så vil anbefale sin folketingsgruppe at stemme for at hæve immuniteten.

»Nu vil jeg selvfølgelig diskutere det her med min gruppe. Jeg kan jo ikke fremlægge sagen, men jeg kan fremlægge de principper, jeg mener, der er på spil her. Og jeg synes, vi skal tænke os rigtig, rigtig godt om nu i Folketinget,« tilføjer den konservative leder.

Justitsminister Mattias Tesfaye har indkaldt partilederne, efter det i sidste uge kom frem, at Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen for at røbe statshemmeligheder.

Folketingspolitikere er beskyttet af immunitet, og derfor skal et flertal i Folketinget stemme for at ophæve den tidligere forsvarsministers immunitet, før han kan retsforfølges.

Både Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har allerede meldt ud, at de nægter at stemme for at ophæve immuniteten, hvis der ikke først kommer åbenhed om sagen mod ham.

Indholdet af briefingen i Justitsministeriet er dybt fortroligt, og derfor må partilederne ikke efterfølgende videregive oplysningerne til deres partifæller.

Det vil betyde, at det i praksis er en brøkdel af Folketinget, der får reel indsigt i indholdet af sagen mod Claus Hjort Frederiksen.

I sidste ende er det Mattias Tesfaye, der som justitsminister skal beslutte, om der skal rejses tiltale.

Sagen mod Venstre-koryfæet er fuldstændig mørkelagt, og officielt er det endnu hemmeligt, hvad han konkret er mistænkt for.

Det står dog klart, at anklagemyndigheden mener, at han har overtrådt den alvorlige og sjældent anvendte § 109 i straffeloven, som kan give op til 12 års fængsel.

Claus Hjort Frederiksen har selv oplyst, at sagen mod ham udspringer af flere interview, hvor han har talt om et yderst hemmeligt aflytningssamarbejde med USA.

»Jeg mener ikke, at jeg har sagt noget, som ikke allerede var sagt i offentligheden,« fastslår han.