Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmand jubler over den dansk-tyske pantaftale, som nu er tæt på en realitet. Også miljøet gavnes, mener Danmarks Naturfredningsforening. Oppositionen kalder aftalen »mangelfuld« og »noget makværk«.

En ny aftale om tysk dåsepant er meget positiv for de danske butikker og gør det mere attraktivt at købe øl og sodavand i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv efter regeringen, Enhedslisten og SF er blevet enige om, at der nu skal pant på dåser og flasker købt i de tyske grænsebutikker. Partierne har indgået en aftale, som nu skal forhandles på plads med Tyskland.

»Effekten af pant i de tyske grænsebutikker vil være en inddæmning af den danske grænsehandel syd for grænsen. Det vil gøre det mindre attraktiv at grænsehandle og mere attraktivt at købe varerne i Danmark, især på nogle af de store magnetvarer, som trækker grænsehandelen. En aftale om pant trækker mere handel og omsætning tilbage til de danske butikker og skaber merindtægter for staten i form af moms og afgifter,« siger markedschef i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen.

Aftalen betyder, at kunder i grænsebutikkerne i fremtiden enten kan købe en dåse med dansk pant på en krone plus 19 øre i tysk moms, eller en dåse med en tysk pant på 1,85 kroner. Det vil derefter være muligt at få den danske pant tilbage i pantautomaterne herhjemme, men altså ikke momsen.

Dåser og flasker med tysk pant må tilbage over grænsen, hvis man vil have panten igen.

Hvert år bliver der hevet omkring en milliard dåser med hjem til Danmark, og pantaftalen skal altså tage toppen af grænsehandlen - til gavn for de danske købmænd, men først og fremmest til gavn for naturen.

»Et flertal i Folketinget vil stemme for den aftale, som nu ligger på bordet. Det vil ikke længere være muligt at købe dåser syd for grænsen uden at betale pant for det. Dermed tager vi hånd om et stort miljømæssigt problem i Danmark,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

En del af de importerede dåser ender som skrald i naturen, og aftalen er derfor først og fremmest en sejr for miljøet, mener Danmarks Naturfredningsforening:

»Det vil betyde meget for den natur, som vi ser, når vi er ude for at lave affaldsindsamling år efter år. Der finder vi tusindvis af dåser og flasker, og de er stort set alle uden pant, så det er dem, folk har hentet syd for grænsen, og som de ikke ser nogen værdi i,« siger Christian Poll, der er miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge Kirsten Brosbøl vil det ændrede pantsystem betyde færre ture til de tyske grænsebutikker og en forøget omsætning i den danske detailhandel nord for grænsen på cirka af 475 millioner kroner om året. Det glæder De Samvirkende Købmænd:

»For os er det her en rigtig, rigtig god dag. Vi har ventet over ti år og gennem en periode med syv miljøministre på, at der bliver indgået en aftale med tyskerne om pant i grænsehandlen,« siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen.

Oppositionen er dog ikke tilfreds med den ny aftale, og de Konservatives Mike Legarth (K) finder det dybt uretfærdigt, at danskere - modsat vores svenske naboer - fremover skal betale 1,19 kroner i pant på dåser købt i Tyskland.

»Vi vil gerne have, at der er samme vilkår for danskere og tyskere, når de handler. Der skal være den samme afgift i Danmark og i Tyskland, sådan at det ikke kan betale sig at købe varerne i Tyskland. Nu giver vi altså en merpris på 19 øre, så det bliver åbenlyst dyrere at være dansk forbruger,« siger Mike Legarth og kalder i samme åndedrag aftalen for »noget makværk«.

Også Venstres Hans Christian Schmidt (V) rynker på brynene over den nye aftale, som han kalder »meget mangelfuld«.

Der kommer pant på dåserne, når det danske retursystem er udbygget til at kunne tage imod de mange dåser fra grænsehandlen. Det sker formentlig i 2018.