Lyt til artiklen

Den muslimske brobygger Özlem Cekic og den jødiske overrabbiner Bent Melchior var i går i Imam Ali-moskeen på Nørrebro i jagten på bedre dialog mellem religioner

De 87 år gamle øjne forsvinder helt i det rynkede ansigt. Bent Melchior griner, mens Özlem Cekic fortæller i sofaen. Der er 47 års forskel mellem dem, men sammen er de på mission. Sammen træder de ind i ‘fjendeland’ med troen på, at dialog er vejen frem.

Tidligere var duoen i Grimhøj Moskeen i Aarhus, og i går var turen kommet til Ali Imam-moskeen på Nørrebro i København.  De ønsker at bygge bro mellem befolkningsgrupper i Danmark. For der er andre, der graver grøfter, synes de. Som f.eks. udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg.

Cekic går ind arm i arm i den nu omkring to år gamle stormoské på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter. De tager begge skoene af, imens Özlem Cekic dækker sit hår med et tørklæde. Herefter går de i strømpesokker gennem salen med bedetæpper og bliver vist ind på moskéens kontor, hvor der er sat te, kaffe, slik og frugt frem til dem.

Özlem Cekic er forkvinde for Foreningen Brobyggeren, der med konceptet ‘dialog-kaffe’ tager ud sammen med Bent Melchior og drikker kaffe hos folk, hun ikke kender og umiddelbart ikke deler synspunkter med.

I går var turen kommet til Imam Ali-moskéen på Nørrebro, hvor De skal bl.a tale tale med Sayed Daniel Rezaei, der er imam i Imam Ali-moskéen.

Tidligere har de været en tur i Grimhøj-moskéen, hvor de mødte radikale imam. Oussama El Saadi.

I et tidligere interview med BT sagde imamen, at han var ’neutral' over for Islamisk Stats krigsforbrydelser, og senere at tegnerne på det franske satiremagasin Charlie Hebdo selv var ude om det, når de blev dræbt af IS-støtter, fordi de gjorde grin med profeten Muhammed.

»Det er ikke noget nyt, at Grimhøj står, hvor de står,« siger Özlem Cekic:

»Men vi har taget den svære samtale, hvor mange andre har valgt den politiske dovenskab, hvor folk siger, at man kun kan stå et sted og råbe af de her imamer. Vi er nødt til at tage den kritiske samtale.«

Bent Melchior og Özlem Cekic mener, at det bl.a. er udlændinge – og integrationsminister Inger Støjberg, der opildner til grøfter mellem forskellige befolkningsgrupper. Eksempelvis når Inger Støjberg skriver, at ’hvis Oussama El Saadi var et rigtigt mandfolk, så tog han et sted hen, hvor hans synspunkter passede ind i samfundsordenen’.

»Det er helt misforstået,« siger 87-årige Bent Melchior:

»Det er en form for apartheid at sige, at visse holdninger hører til inden for visse grænser. Man kan ikke sige, at nogen med den holdning, som Oussama El Saadi har, skal et andet sted hen, hvor den holdning florerer. Det skal den ikke nogen steder,« siger Bent Melchior, mens Özlem Cekics tilføjer:

»Jeg mener, at Inger Støjberg viser en politisk dovenskab. Man kan jo ikke bruge ’skrid hjem’ kortet til alle, man er uenige med. Det er jo forskellen mellem diktatur og demokrati. Selv vrøvlerne har ret til at ytre sig, så længe de ikke tyr til vold. Man skal ikke tro, at man kan forbyde en holdning,« siger hun.

Værten Sayed Daniel Rezaei, der er imam i Imam Ali-moskéen, tager afstand fra Oussama El Saadis ytringer om IS. Han tager også afstand fra angrebet på Charlie Hebdo, selvom han ikke synes, at bladets satire om profeten Mohammed var hensigtsmæssig eller respektfuld.

»Selvfølgelig så vi gerne, at en mand som Oussama El Saadi ikke ytrede sig sådan. Dét, som vi skal koncentrere os om, er, at hvad vi kan gøre for at komme videre generelt. Det her møde er bl.a. et godt initiativ,« siger Sayed Daniel Rezaei.

Hvad siger I helt konkret til de unge mennesker - der kommer her - omkring udtalelserne fra Oussama El Saadi?

»Forskellige muslimer har forskellige holdninger. Man ved godt, hvilken moské, man skal gå ind i for at få bekræftet sin holdning. Det kan også være i forhold til ekstreme holdninger, og en med ekstreme holdninger ville højst sandsynligt ikke komme her«.

Siger I noget konkret til jeres unge? F.eks. at I ikke vil have det ligesom i Grimhøj?

»Jeg tror ikke, at emnet er så stort, så det er noget, vi skal nævne helt konkret i en tale. Vi lærer de unge den rigtige mentalitet. Så siger det sig selv, at de tager afstand til specielle holdninger.«

Hvor kommer dem med ekstreme holdninger så? Grimhøj?

»De kommer i de moskéer, der nu engang har ekstreme holdninger.«

Hvilke er det?

»Det har jeg ikke kendskab til. Jeg arbejder ikke i PET.«

Gør I intet præventivt?

»Som sagt tror jeg ikke, at vi har den type mennesker, der kunne blive fristet af de holdninger. Jeg tror ikke, at det er den holdning, som vores publikum har. Derfor ville det være lidt irrelevant at nævne de her konkrete holdninger fra Grimhøj. Heller ikke efter TV2-dokumentaren,« siger Sayed Daniel Rezaei.

Udlændinge – og integrationsminister Inger Støjberg (V) har den seneste tid været i clinch med Grimhøjmoskéens talsmand og imam Oussama El Saadi, som makkerparret Cekic og Melchior tidligere har besøgt. Imamen har sagt, at ministeren skal fjerne Kurt Westersgaards Mohammed-tegning på baggrunden af hendes iPad, mens Inger Støjberg har opfordret Oussama El Saadi til at forlade landet. Oussama vil ikke forlade landet, og Inger vil ikke skifte sin baggrund.

‘Hvis Oussama El Saadi var et rigtigt mandfolk, så tog han et sted hen,hvor hans synspunkter passede ind i samfundsordenen’. Hvorfor siger du sådan?

»Jeg mener helt præcist dét, jeg har sagt. Oussama El Saadi bruger ekstremt meget tid på at rakke ned på Danmark. Desværre findes der alt for mange steder i verden, hvor lige præcis hans syn på verden er fremherskende. Altså at kvinder ikke er ligeså meget værd som mænd, at ytringsfriheden begrænses og religionsfriheden.Derfor mener jeg, at hvis han var et rigtigt mandfolk, så må han rejse et sted hen, hvor hans synspunkter passer ind. Men han har jo et for stort kærlighedsforhold til vores velfærdssystem og ydelser i Danmark.«

Er det ikke upassende at sige, at man skal flytte et andet sted hen? Kan du forstå, at dit citat støder nogle?

»Det er nu nok engang dét, jeg mener, og det synes jeg kun er på sin plads.«

Özlem Cekic mener, at du ikke bare kan bruge ’skrid hjem-kortet’ til alle, man ikke er enige med?

»Jeg siger bare, at hvis Oussama El Saadi var et rigtigt mandfolk, så ville han da tage sit ’habengut’ og rejse hen, hvor hans værdier passer ind.«

Bent Melchior kalder din udmelding for en form for apartheid? Man behøver vel ikke at rejse, fordi man har en anden holdning?

»Jeg er meget uenig med Bent Melchior. Problemet er jo, at Oussama El Saadis holdning ikke passer ind i danske værdier. Hans holdninger passer i et ufrit samfund og ikke her.«