Ozlem Cekic
Ozlem Cekic Foto: Asger Ladefoged

En tørklædeklædt hofdame i Danmark? Ja, hvorfor ikke, mener Özlem Cekic.

Den religiøse hovedbeklædning hijab er ifølge norsk Se & Hør rykket ind i de royale gemakker. Den norske prinsesse Märtha Louise medbragte ifølge bladet en hofdame med hijab, da hun deltog i Prins Richards begravelse i Berleburg.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet og forfatter til en bog om Kongehuset, vil det blive modtaget meget negativt, hvis et medlem af det danske kongehus fik en hofdame, der bar hijab.

Interview med den norske prinsesse Märtha Louise og hendes medf

Debattør og journalist Trine Villemann har skrevet bøger om kongehuset, og hun er mildt sagt skeptisk, da hun bliver bedt om at forholde sig til, om hun kan forestille sig hijab i kongehuset herhjemme.

»Det danske kongehus er, ligesom det norske, dybt forbundet med folkekirken. Det vil være et helt forkert signal for vores kongehus at sende. At have mennesker ansat, som bærer en religiøs ikke-kristen påklædning i en så prominent og synlig stilling som en hofdame, det er uheldigt,« siger hun.

»Hvis vi ikke var i krig med ekstrem islamisme, så var en hijab overhovedet ikke noget, vi gad diskutere, men nu forholder det sig bare sådan, at vi er i krig med ekstrem islamisme. Som kongehus er man nødt til at signalere, at vi er garanten for de værdier, som ligger i grundloven. Det hænger ikke sammen med at have en ansat, som iklæder sig en ikke-kristen påklædning,« mener Trine Villemann.

Men hos tidligere SF'er, brobyggeren og debattøren Özlem Cekic er reaktionen stik modsat.

»En kvinde, der bærer tørklæde, er hverken islamist eller ekstremist, hun har blot valgt en religion til. Det vigtigste er ikke hendes religion, det vigtigste er, om hun kan løse arbejdsopgaverne, og det har det norske kongehus åbenbart vurderet, at hun kan,« siger hun.

Özlem Cekic mener, prinsesse Märtha Louise sendet et positivt signal.

»Det norske kongehus er med til at bygge bro mellem befolkningsgrupper, og det, synes jeg, er værd at respektere, fordi det er meget modigt i en tid, hvor højrenationalismen vokser, og den populistiske og nemme løsning er at hetze en befolkningsgruppe. Eksempelvis muslimer,« siger hun.

Özlem Cekic ser det i modsætning til Trine Villemann ikke som en utopi, at vi vil se en hofdame med hijab i det danske kongehus:

»Jeg ser det som et udtryk for et kongehus, som sætter sig i spidsen for at bekæmpe fordomme.«

SMS

Hitter på Facebook