40.000 lider af tvangsoverspisning, Binge Eating Disorder, men behandles ikke i det offentlige sundhedssystem.

København: Spiseforstyrrelsen Binge Eating Disorder (BED) er mere udbredt end anoreksi og bulimi tilsammen, men behandles endnu ikke i det offentlige sundhedssystem.

Tvangsoverspisere er nemlig overladt til behandling i den private sektor, fordi spiseforstyrrelsen ikke er en anerkendt diagnose i WHOs ICD-10-­system, der anvendes som diagnostisk manual i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Og det er ikke i orden, mener Steen Andersen, ­generalsekretær i Landsforeningen mod ­spiseforstyrrelser og selvskade.

- Det er både ærgerligt og helt forkert, at en manglende anerkendt diagnose skal stå i vejen for, at flere tusind ­mennesker kan få hjælp, siger han til Berlingske.

BED er en ­spiseforstyrrelse, som 40.000 danskere ifølge landsforeningen er ramt af.

Symptomerne er tilbagevendende ­perioder, hvor den ramte mister ­kontrollen med sit spisemønster og i skjul indtager enorme mængder mad på kort tid. Ikke for at blive mæt, men for at dæmpe psykiske ­problemer for en stund.

Der er to steder i landet, hvor man kan blive behandlet for BED. Det ene er via et satspuljefinansieret behandlingsprogram hos Landsforeningen mod ­spiseforstyrrelser og selvskade, som fra 2013 og frem til januar i år tilbød behandling til i alt godt 300 personer med tvangsoverspisning.

Det andet er Psykoterapeutisk ­Center Stolpegård i Region Hovedstaden. Begge steder gjorde brug af gruppeterapi og skabte ifølge dem selv gode resultater.

- Vi har en fornemmelse af, at patienterne har været glade for behandlingen, siger ­speciallæge i psykiatri Jakob Lauest, som ledede BED-behandlingen på Center Stolpegård.

De to behandlingsforsøg er under afslutning og bliver evalueret, når Sundhedsstyrelsen i maj holder en national konference om tvangsoverspisning.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil afvente konferencen og evalueringerne, før hun tager stilling til den fremtidige behandling af BED-patienter, men hun kalder det "afgørende" at finde et godt tilbud.

- På konferencen samler vi op på ­erfaringerne fra de to projekter, og på den baggrund vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, hvordan man fremover kan sikre de rette behandlingstilbud til mennesker, der overspiser, lyder det i en skriftlig kommentar til Berlingske.

/ritzau/