Integrationsminister Inger Støjberg bakkes nu op fra uventet kant - nemlig en iransk flygtning, der tidligere har været valgt for Enhedslisten.

»Selvfølgelig betyder det noget for flygtningestrømmen til Danmark, hvad ydelserne er,« siger Jaleh Tavakoli, der selv kom til Danmark fra Iran som barn i 1991 med sin far, der var kvoteflygtning.

Hun har været valgt til Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten, men forlod partiet for nogle år siden pga. »partiets naivitet i forbindelse med al integrations og udlændingepolitik«.

Trods sit venstreorienterede udgangspunkt, giver hun integrationsminister Inger Støjberg (V) fuldstændig ret i diskussionen om, hvor vidt ydelserne har betydning.

»Flere tager åbenbart Martin Krasniks interview med Støjberg på DR2, som et bevis på, at der ikke findes velfærdsflygtninge, og på at flygtninge ikke tænker i forskellige lande, alt efter de vilkår som de vil blive mødt med, når de skal flygte. Men jeg ved fra samtaler med folk f.eks. i Iran, at de kender alt til detaljerne i landenes udlændingelovgivninger. De kender såmænd forskellene på rød og blå bloks politikker, ned til mindste detalje,« siger hun.

»Nogle år inden Thorning kom til, var jeg i Iran, og det blev livligt i et selskab med unge mennesker diskuteret, hvad det nok ville betyde for asylpolitikken hvis Socialdemokraterne kom til magten. Iranerne kendte alt til starthjælp, boligsikring, børnepenge, 24-års-regel og reglerne for familiesammenføring. Der arbejdes også med pro forma ægteskaber, hvor menneskesmuglerne skaffer en proforma ægtefælle i modtagelandet. Men det sker mest i Sverige nu, det kan ikke rigtigt lade sig gøre i Danmark længere.«

»Jeg er selv blevet snydt. F.eks. troede jeg på en ung mand, der sagde hans far var forsvundet i Iran. Jeg søgte og fandt telefonnummeret på en med hans navn, og ringede ham op. Det var den rigtige person, men da jeg sagde, hans søn ledte efter ham, blev røret smækket på. Det værste er at der er masser af rigtige flygtninge, der flygter fra tortur og undertrykkelse, som aldrig når længere end Tyrkiet. Jeg er forarget over hvor meget ikke-flygtige har voldtaget begrebet flygtning. De falske flygtninge ødelægger det for de rigtige,« siger Jaleh Tavakoli, der også er talskvinde for Frit Iran.

En anden indvandrerdebattør, forfatteren Elmas Berke er ikke enig.

»De flygtninge, der stadig er på flugt fra deres hjemland, gør ikke regnskabet op i kroner og ører. For dem er det et spørgsmål om at redde sig selv i sikkerhed. Jeg har talt med adskillige flygtninge og flere, der var ved at gå ud af deres gode skind, fordi de ikke vidste, hvordan de skulle få deres pårørende ud af krigszoner,« siger hun.

Læs også

»Så skulle det være menneskesmuglerne eller nogen, der er her i forvejen, som kanaliserer den viden tilbage til de nye flygtninge. De eneste, der kalkulerer med økonomiske fordele, er menneskesmuglerne.«

»For de flygtninge, jeg har tolket for på asylcentre, er det ikke det økonomiske incitament, der vejer tungest. Og i de sager, hvor man kan se, at det er mennesker, der flygter på grund af fattigdom eller forsøger at søge lykken under påskud af at være flygtning, har stort set allesammen også fået afslag. Min erfaring er, at myndighederne er virkeligt dygtige til at gennemskue, om det drejer sig om reelle flygtninge eller ej,« siger Elmas Berke.