Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr mødes og debatterer dagpenge og fællesstandpunkter.
Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr mødes og debatterer dagpenge og fællesstandpunkter. Foto: Simon Læssøe

Krigen om dagpenge eksploderer. Tidligere fjender går nu i fælles front mod Helle Thorning-Schmidt.

De hører til på hver sin fløj i dansk politik. Skældsordene er føget mellem deres partier gennem årene. Men nu har SFs formand, Pia Olsen Dyhr, og DFs formand, Kristian Thulesen Dahl, valgt af droppe fordomme og myter om hinanden. Som partiledere tænker de nemlig på mange måder ens: De går målrettet efter at få mest mulig af deres egen politik gennemført, og her kan de bruge hinanden.

De to formænd danner nu en fælles front mod Helle Thorning-Schmidt. Statsministeren, der fortæller i et interview med Berlingske søndag, at der ikke bliver ændret på dagpengesystemet.

Læs også: Kommentator: 'Thorning starter sæsonen med at kaste noget af en bombe'

BT har mødt Pia Olsen Dyhr og Kristian Thulesen Dahl til et fælles interview. Her står det klart, at de vil have de ændringer, som Thorning nægter.

- Før sommerferien blev der indgået en beskæftigelsesreform, men vi (SF, red.) er ikke kommet i mål med at få genoptjeningskravet halveret. I (DF, red.) var med til at fastsætte den til 12 måneder, Kristian. Men du har sagt, at du vil kigge på det, hvis situationen blev anderledes. Det er den nu, hvor 34.000 er faldet ud af dagpengesystemet. Skal vi ikke gøre noget for den gruppe og stille krav om halvering af genoptjeningskravet ved finanslovsforhandlingerne?, lyder spørgsmålet fra SF-formanden til kollegaen fra Dansk Folkeparti.

Thulesen Dahl er ikke afvisende.

Læs også: Ny måling sender blå blok tilbage i førersædet: En spand koldt vand til Thorning

- Det er rigtigt, at dagpengereformen har virket hårdere, end vi havde regnet med. Her i sommer har regeringen nedsat en dagpengekommission, der skal kigge på, hvordan et dagpengesystem rigtigst bliver indrettet. Efter min mening er det bedste system et konjunkturbestemt dagpengesystem afhængig af, hvordan økonomien og muligheden for at få et job udvikler sig. Derfor kunne det sagtens være en mulighed at se på en kortere genoptjeningsperiode, indtil vi får et mere gennembearbejdet udspil fra kommissionen, siger han.

Læs hele interviewet med de to partiformænd i BT mandag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.