Hans Hækkerup døde 22. december, efter han i flere år havde levet med den frygtelige sygdom Multipel System Atrofi, MSA.

Overlæge og PhD på Neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, Kristian Winge, forklarer, at sygdommen nedbryder nervecellerne, hvilket betyder, at hjernens signaler ikke når ud i kroppen. MSA minder om den mere kendte Parkinson sygdom. Men adskiller sig på et væsentligt punkt.  

- Vi kan hjælpe Parkinson-patienter med medicin, men det kan vi ikke med patienter med MSA. Medicinen hjælper dem simpelthen ikke, forklarer Kristian Winge.

MSA patienter lever i gennemsnit syv til otte år efter, de første tegn har vist sig. Symptomer på sygdommen kan ifølge Winge være inkontinens, lavt blodtryk og stivhed i kroppen, som alt sammen gør hverdagen til et helvede.  

- Det er voldsomt invalideriende at være ramt af MSA. Bare det at rejse sig op eller gå i bad, kan være et stort problem. Enten fordi man ikke har nogen balance, eller fordi blodtrykket falder og man besvimer. Man har rigtig mange fjender, når man er ramt af MSA, forklarer Kristian Winge til bt.dk og fortæller, at patienterne tvinges af kroppens nedbrydning til at få en kørestol indenfor 3-5 år efter diagnosen. 

MSA er en forholdsvis sjælden sygdom, der heldigvis kun rammer mellem 250 og 300 danskere om året. Det et typisk mænd og kvinder i alderen mellem 50 og 60, der rammes.

Kristian Winge opfordrer derfor personer i gruppen til at søge læge, hvis de oplever inkontinens, lavt blodtryk eller stivhed i kroppen.

- Vi kan gøre noget. Men det er også vigtigt at vide, at man er uhelbredeligt syg, så man kan planlægge sit liv, siger Kristian Winge til bt.dk