Efter at have smidt 503 bomber blev syv F-16-fly med personale blev sendt hjem i oktober. Nu skal de tilbage.

København: Et flertal i Folketinget har fredag givet mandat til, at danske fly og soldater til sommer igen drager til Irak og nu også udvider deres mission mod Islamisk Stat til bombetogter over Syrien.

Det sker, efter at den sidste danske mission sidste år blev trukket hjem, da flymekanikerne klagede direkte til statsministeren over arbejdsforholdene.

Til sommer drager omkring 400 danske styrker og fire F-16-fly med personale på omkring 110 personer til Irak og Syrien. Tre yderligere kampfly kommer til at være i logistisk reserve.

Udsendelsen er sat til at vare seks måneder, og mekanikerne og teknikerne tager af sted igen, fordi de har fået deres afspadsering udbetalt.

Få overblik over den seneste udsendelse her:

De danske F-16-fly nåede at kaste 503 bomber, før de sammen med personalet blev sendt hjem i oktober.

Det skete, efter at flymekanikerne i juli sidste år skrev et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiledere.

Brevet var skrevet af 14 tillidsrepræsentanter fra flyvebasen Fighter Wing Skrydstrup i Vojens. De bad regeringen om ikke at forlænge indsatsen i Irak, når mandatet udløb i oktober, og i stedet få hjemsendt jagerfly og personalet fra basen i Kuwait.

Der var revner i stellene på F-16-flyene.

Mekanikerne og teknikerne følte sig nedslidte og mente sig ude af stand til at fortsætte med at løse deres arbejdsopgaver på samme niveau, hvis de skulle blive der længere. Der manglede arbejdskraft, og flere meldte sig syge, blandt andet med stress.

F-16-flymekanikerne kom hjem til Danmark i oktober.

/ritzau/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.