Ritt Bjerregaard har gennem de sidste 40 år været en af Danmarks mest fremtrædende politiske personligheder. Gennem sin årelange karriere er hun blevet beskyldt for mangt og meget og har også ofte gjort sig bemærket på den politiske scene.

Alligevel har Ritt Bjerregaard altid taget de politiske nedture med oprejst pande og har gang på gang formået at køre sig selv i stilling til nye politiske udfordringer. Nedenfor følger et tilbageblik på de mest bemærkelsesværdige nedslag i Ritt Bjerregaards liv og politiske karriere.

1978: Ritt Bjerregaard får sit folkelige gennembrud, da hun fælder en tåre foran pressen, efter at en dyr hotelregning efter et ophold på det eksklusive Hotel Ritz i Paris koster hende jobbet som undervisningsminister. Efterfølgende blev Ritt Bjerregaard dog renset, og Rigsrevisionen erklærede, at hun ikke havde brugt flere penge end andre ministre.

Her fælder Ritt Bjerregaard den famøse tåre, da hun i 1978 overdrager Kulturministeriet til Knud Heinesen (IM), efter at hun er blevet afsat som undervisningsminister. Arkiv.
Her fælder Ritt Bjerregaard den famøse tåre, da hun i 1978 overdrager Kulturministeriet til Knud Heinesen (IM), efter at hun er blevet afsat som undervisningsminister. Arkiv. Foto: Geert Bardrum
Vis mere

1991: Ritt Bjerregaard bliver fyret som gruppeformand for Socialdemokratiet, fordi hun nægter at skille sig af med en 210 kvadratmeter lejlighed i København, til trods for at hun og ægtemanden Søren Mørch har folkeregisteradresse i valgkredsen på Fyn. Københavns daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen stævner desuden Ritt Bjerregaard i boligretten, men Ritt Bjerregaard bliver dog efterfølgende renset, fordi hun kan dokumentere, at hun på to år har overnattet 409 gange i lejligheden.

Her ses Ritt Bjerregaard i hendes meget omtalte lejlighed på Vesterbrogade 18 A i København. Arkiv.
Her ses Ritt Bjerregaard i hendes meget omtalte lejlighed på Vesterbrogade 18 A i København. Arkiv. Foto: Michael Medgyesi
Vis mere

1995: Ritt Bjerregaard får efter kort tid som EU-miljøkommissær gjort sig uheldigt bemærket med en kritisk dagbog om sit virke i EU. Ritt Bjerregaard trækker bogen tilbage, men Jyllands-Posten har allerede udgivet passager af bogen, ligesom Politiken har bragt hele dagbogen i avisen. Efterfølgende bliver der indledt en retssag, der dømmer begge medier til at betale erstatning for brud på ophavsretten.

Her er Ritt Bjerregaard fotograferet i EU, hvor hun i 1995 gjorde sig uheldigt bemærket med at skrive en kritisk dagbog om sit job som miljøkommissær. Arkiv.
Her er Ritt Bjerregaard fotograferet i EU, hvor hun i 1995 gjorde sig uheldigt bemærket med at skrive en kritisk dagbog om sit job som miljøkommissær. Arkiv. Foto: TORU YAMANAKA
Vis mere

2005: Ritt Bjerregaard opnår over 60.000 personlige stemmer ved kommunalvalget i Københavns Kommune og opnår titlen som overborgmester. Efterfølgende må hun dog løbe fra løftet om at opføre 5.000 billige boliger til 5.000 kroner om måneden, til trods for at det var en stor del af hendes valgprogram.

Her bliver Ritt Bjerregaard hyldet på spillestedet Rust i København på valgdagen i 2005, hvor hun opnåede over 60.000 personlige stemmer. Arkiv.
Her bliver Ritt Bjerregaard hyldet på spillestedet Rust i København på valgdagen i 2005, hvor hun opnåede over 60.000 personlige stemmer. Arkiv. Foto: niels ahlmann olesen
Vis mere

2015: Privat er Ritt Bjerregaard gift med historikeren Søren Mørch, og sammen driver de en frugtplantage ved Stestrup Old på Midtsjælland, hvor de i dag dyrker mere end 60 forskellige æblesorter. Siden 1988 har parret desuden dyrket plantagen 100 procent økologisk.

Her er Ritt Bjerregaard fotograferet hjemme på frugtplantagen på Midtsjælland. Arkiv.
Her er Ritt Bjerregaard fotograferet hjemme på frugtplantagen på Midtsjælland. Arkiv. Foto: Erik Refner
Vis mere

Kilder: Ritzau, BT, ritt.dk

Andre læser også