Et stort antal danske krigsveteraner får nu mulighed for at få erstatning for psykiske lidelser, de har udviklet efter at have været udsendt.

Ny viden om den psykiske lidelse posttraumatisk stress syndrom (PTSD) får nu Arbejdsskadestyrelsen til at genoptage mellem 200 og 250 sager, hvor danske soldater har fået alvorlige psykiske problemer efter at have været i krig.

Det oplyser forsvarsminister Nick Hækkerup til TV 2 News.

»Nu vil der være en række sager, som vil blive genoptaget, efter at være blevet afgjort efter de gamle regler,« forklarer ministeren.

Tidligere kunne soldaterne ikke få anerkendt deres sygdom af Arbejdsskadestyrelsen, hvis de havde udviklet post traumatisk stress syndrom mere end et halvt år efter, at belastningen er ophørt. Men ny viden viser, at hver fjerde tilfælde af sygdommen indtræffer et halvt år efter, at den traumatiserende begivenhed er indtruffet.

Nick Hækkerup erkender, at Danmark tidligere har haft svært ved at hjælpe de udsendte soldater, men det skyldes også, at Danmark har skullet vænne sig til en ny udenrigspolitisk rolle, påpeger han.

»Det der er sket, er, at som Danmark har ført en mere aktivistisk udenrigspolitik og har haft mange soldater udsendt, har vi også ændret holdning. Vi har skullet lære at tage hånd om vores soldater,« siger han til TV 2 News.

Ud over de 200-250 sager, som Arbejdsskadestyrelsen vil genoptage, er den også i gang med at undersøge 150 verserende sager, efter at der er kommet ny viden på området.

Hvis veteraner får anerkendt, at de har udviklet PTSD, venter der dem en økonomisk erstatning. Hvor mange penge, der er tale om, har ministeren endnu ikke overblik over.

»Det kommer an på, hvor mange sager, der bliver anerkendt, men vi taler om et stort millionbeløb. Det kan dreje sig om mange penge, men det er ikke afgørende i den her sag. Her er der tale om nogen, der har været udsendt for Danmark,« fastslår Nick Hækkerup.