Hvad var det lige præcis, der skete for to år siden, da Henrik Sass Larsen (S) fik sat stolen for døren på vej ind til en ministertaburet?

Det vil de Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti rigtig gerne vide, og de to sidstnævnte oppositionspartier kræver derfor indsigt i den nye sikkerhedsvurdering af Henrik Sass Larsen, som PET ifølge Berlingskes oplysninger har sendt til Statsministeriet i forbindelse med den tidligere gruppeformands udnævnelse til erhvervs- og vækstminister.

»Nu har vi en ny situation, som selvfølgelig også bør afføde, at sikkerhedsvurderingen kommer frem. Det mangler da bare,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Han understreger, at Henrik Sass Larsen i forbindelse med den første sikkerhedsvurdering selv krævede, at alle oplysninger i sagen skulle frem i lyset, så der ikke blev dannet myter omkring hans person. Men det behov har Sass Larsen ikke mere.

»Det er for mig et lukket kapitel, det der skete for to år siden. Og så må folk selv om, om de vil åbne det kapital igen eller ej. For mit vedkommende er det et overstået kapitel,« sagde ministeren til Berlingske lørdag.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) satte sit første ministerhold i 2011, så hun bort fra Henrik Sass Larsen, da en vurdering fra PET såede tvivl om, hvorvidt han kunne sikkerhedsgodkendes. Men rygterne gik også på, at en intern magtkamp hos Socialdemokraterne var den egentlige årsag til, at Helle Thorning-Schmidt ikke gav en ministerpost til sin daværende højre hånd. Det er statsministeren, der alene står med ansvaret for at sikkerhedsgodkende ministre, mens PET »blot« kommer med en sikkerhedsvurdering.

Men Peter Skaarup tror ikke på, at Henrik Sass Larsen udgør en sikkerhedsrisiko eller nogensinde har gjort det. Det var et socialdemokratisk magtspil, der fik Helle Thorning-Schmidt til at droppe Sass Larsen, mener DFeren.

Og det er netop derfor, at statsministeren og erhvervs- og vækstministeren skylder en forklaring, mener Martin Geertsen (V).

»Der er en begrundet mistanke om, at statsministeren i virkeligheden holdt PET ud foran sig i strakt arm for at have en begrundelse for, at Henrik Sass Larsen ikke kunne blive minister. Alt det der må vi simpelthen have rullet op,« siger Venstre-manden og fortsætter:

»Jeg synes, det er en alvorlig sag, hvis det er sådan, at statsministeren har brugt PET i et politisk ærinde. Man skal ikke bruge en sikkerhedstjeneste i et eller andet internt politisk magtspil. Derfor må vi have fuld åbenhed omkring det her«.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), var for cirka to år siden ivrig at finde ud af, hvorfor Henrik Sass Larsen ikke kunne blive minister, og det er han stadig.

»Det er jeg i forhold til rigtig meget af det, der foregår i vores efterretningstjenester, men det er nu engang ikke mig beskåret at skulle have indsigt i det som lovgiver,« siger Tom Behnke.

Han vil derfor lade det være helt op til statsministeren at vurdere, om PETs nye vurdering skal ses af andre end Helle Thorning-Schmidt selv.