Oppositionens medieordførere har ikke meget pænt at sige om den nye fremtid for DR. Det er dog stadig et åbent spørgsmål, hvor mange penge DR kan forvente at få igen efter et valg. Men et nyt forlig må der til, mener oppositionen.

»Det er uforståeligt, og det er en historisk forringelse af DRs radio- og tv-tilbud.«

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, efter at DR tirsdag har fremlagt, at besparelserne på 773 millioner kroner vil betyde, at seks kanaler lukker, at 375-400 medarbejdere mister jobbet, og at en stribe programmer må lade livet.

Alligevel er Mogens Jensen tilbageholdende med at love, at Socialdemokratiet vil rulle alle besparelser tilbage.

Såvel medieforliget som public service-kontrakten skal dog laves om efter et valg, hvis flertallet skifter.

»Vores udgangspunkt er, at vi vil styrke public service og afbøde nogle af konsekvenserne af de nedskæringer, der kommer nu,« siger han.

Jeg hører dig ikke sige, at alle millionerne skal tilbage til DR igen?

»Vi kender ikke den økonomiske ramme, vi har at gøre godt med. Derfor kan vi ikke sige konkret, hvad der vil ske.«

Socialdemokratiet har tidligere meldt ud, at de samlede midler til public service-indhold ikke skal beskæres – og derfor dumper Mogens Jensen kontrakten.

»Den er ikke bestået med pil ned, og den bærer præg af, at der er al for kort armslængde. Politikerne skal udstikke overordnede rammer – ikke fortælle, hvilke typer artikler man kan skrive på DR.dk,« siger han.

Også den radikale leder, Morten Østergaard (R), lægger op til at ændre medieforliget.

»Det makværk skal vi have lavet om hurtigst muligt. Vi tør tage opgøret – det er nødvendigt, for det gælder vores demokrati,« siger han til Ritzau.

Alternativets medieordfører, Rasmus Nordqvist, siger, at alt »ikke nødvendigvis skal føres tilbage, til hvad det var,« men at der er brug for et løft af public service.

»Jeg synes ikke om, at man i så høj grad detailstyrer, hvad DR må. Det er vildt, men det kan jo ikke komme bag på nogen,« siger han til B.T.

SFs medieordfører, Jacob Mark, mener heller ikke, detailreguleringen af DR er i orden. Partiet vil gerne bruge flere penge på public serivce – penge, som skal komme fra eksempelvis Netflix.

»Vi bor jo ikke i en bananrepublik,« siger han til Ritzau.