Regeringen indgik torsdag aften en kulturaftale på Finansloven med Enhedslisten uden at invitere oppositionen med. »Helt vildt« og »chokerende« lyder det fra Venstre, Konservative, DF og LA.

Oppositionen er rasende. Der blev ikke sendt en invitation til hverken Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance, da regeringen indbød til forhandlinger om en kulturaftale som en del af Finansloven 2013. Det var kun Enhedslisten, der blev budt med til forhandlingsbordet, og det førte torsdag aften til en aftale mellem dem og regeringen.

- Jeg er målløs over, at vi ikke hører en lyd om det. Tænk, at en radikal kulturminister, hvis partiformand i høj grad har talt om, at vi skal sikre et bredt samarbejde i Folketinget, helt undlader at invitere bredt til forhandlinger om noget så vigtigt som kulturen. Det viser jo bare, at Det Radikale Venstre helt klart og tydeligt har valgt et spor til venstre i folketingssalen og ikke mener det alvorligt med det brede samarbejde, siger de Konservatives kulturordfører og partiformand, Lars Barfoed, til Berlingske Nyhedsbureau.

Samme melding kommer fra Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

- Vi er åbenbart ikke en del af det fine selskab, så vi har kun kunne observere aftalen i pressen. Det virker i det hele taget meget mystisk. Jeg er faktisk ret overrasket, og det er egentlig chokerende, for Uffe Elbæk er jo om nogen talsmand for brede forhandlinger på kulturområdet, men det her er så et eksempel på, at der kun er tale om tomme ord, siger han.

Regeringens aftale med Enhedslisten sikrer 20 millioner kroner til kulturen på Finansloven i perioden 2013-2016, der blandt andet skal sørge for fortsat gratis entré på Statens Museum for Kunst, 1,7 millioner kroner til Fregatten Jylland og stadig støtte til Den Gamle By i Aarhus. Alt sammen områder, regeringen på sit oprindelige udspil til Finansloven varslede massive besparelser på.

Og det undrer Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen.

- Vi har i Dansk Folkeparti spillet ud med alt det, der indgår i kulturaftalen, og nu har regeringen så taget hele vores pakke sammen med Enhedslisten. Så hvorfor blev vi ikke budt med? Kulturministeren har i samråd efter samråd og under flere debatter i folketingssalen sagt, at der ikke var nok penge til kulturen, og at der kom masser af besparelser på Finansloven, og nu sker der så det stik modsatte, siger han og fortsætter:

- Det er jo helt vildt. Det sejler for regeringen, for de siger jo, at de ikke vil føre blokpolitik og vil lave bredere aftaler, men det her er da ren blokpolitik. Det er godt nok skidt.

Kulturminister Uffe Elbæks (R) manglende villighed til en bred aftale er også en del af kritikken fra Liberal Alliance.

- Det er ærgerligt, at Uffe Elbæk vælger at bryde den mangeårige tradition for, at man inviterer bredt til forhandlinger på kulturområdet. Det her er da helt usædvanligt, siger partiets kulturordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Det har torsdag aften ikke været muligt at få en kommentar fra Uffe Elbæk, og Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr erklærer, at »hvis oppositionen skal brokke sig, så kan de brokke sig direkte til kulturministeren«.