Lyt til artiklen

De af Minkkommissionen ti kritiserede embedsmænd bør hjemsendes indtil videre, mener flere oppositionspartier.

Det er uforståeligt, at statsministeren og de øvrige involverede ministre ikke har hjemsendt de ti kritiserede embedsmænd, mens Medarbejder- og Kompetencestyrelsen arbejder på en vurdering.

Det mener Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde. Det fortæller hun efter et møde i Granskningsudvalget.

»Det undrer mig, når man kigger på, hvad embedsmænd tidligere har været hjemsendt for, at der ingenting sker efter det, som bedst kan betegnes som den største politiske og forvaltningsmæssige skandale i nyere tid,« siger hun.

Ifølge Løhde er Medarbejder- og Kompetencestyrelsen ikke blevet bedt om at komme med en vurdering om hjemsendelse. Kun en generel rådgivning om fremtidig ansættelse.

Statsminister Mette Frederiksen var torsdag eftermiddag til møde i udvalget. Her blev hun spurgt til, hvad der skal ske med de ti ministre, som fik kritik i Minkkommissionens rapport fra juni.

Her stod det klart, at de ti embedsmænd kan drages til ansvar for deres rolle i minksagen, hvor mink blev aflivet uden lovhjemmel. Heriblandt statsministerens egen departementschef, Barbara Bertelsen.

Det er de enkelte ministre, der har et medarbejderansvar for deres embedsmænd. Ministrene afventer dog alle en ansættelsesretlig vurdering fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Midlertidigt har Mette Frederiksen tillid til sin departementschef. Derfor arbejder hun videre. Og det undrer Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

»Først lægger man alt ansvaret for sin embedsførelse over på nogle embedsmænd. Derefter vil man ikke gøre det fornødne, for at de kan blive undersøgt ordentligt ved at hjemsende dem. Det er dybt kritisabelt,« siger han.

/ritzau/