Enhedslisten går ikke ind for voldelig revolution, erklærer politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. Socialdemokraterne glæder sig over udmeldingen.

Revolutionen er aflyst - uanset hvad medlemmerne af Enhedslistens hovedbestyrelse mener.

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen slår nu fast, at regeringens støtteparti ikke går ind for at omvælte samfundet med vold, ophæve den private ejendomsret og bandlyse kritiske aviser.

- Når der i medierne har været udtalelser om at lukke medier, om voldelig revolution og om, at man allernådigst kan få lov til at beholde sin tandbørste, så må jeg melde fuldstændig klart fra. Det har intet at gøre med, hvad jeg står for, eller hvad Enhedslisten efter min mening står for, siger hun til Jyllands-Posten.

Udmeldingen er en reaktion på udtalelser fra medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse, der for fleres vedkommende ikke vil udelukke, at der må bruges fysisk magt for at ændre samfundet.

Johanne Schmidt-Nielsens reaktion er fuldt forståelig, lyder vurderingen fra BTs politiske kommentator, Lotte Hansen. Den gamle garde med drømme om revolution rigt repræsenteret i hovedbestyrelsen, men i Enhedslisten generelt - og især blandt de unge vælgere - er revolution et fjernt begreb, vurderer hun.

- Enhedslisten står foran et generationsopgør om, hvad venstrefløjspolitik er i dag, siger Lotte Hansen til Berlingske Nyhedsbureau.

- Johanne Schmidt-Nielsen risikerer at støde dele af hovedbestyrelsen fra sig, men hun er mere bekymret for de unge vælgere. De har stemt på partiet på grund af hende og den form for socialisme, som hun står for. Når de hører de yderligtgående kræfter tale om revolution, tænker de måske, at de hellere burde stemme på SF, forklarer kommentatoren.

Hos Socialdemokraterne glæder man sig over EL-lederens klare afstandtagen til voldelig revolution. Det store regeringspartis gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har tidligere betegnet Enhedslisten som et »ekstremt, venstreorienteret parti«, men Schmidt-Nielsens udmelding sætter en streg under støttepartiets demokratiske sindelag, mener fungerende politisk ordfører Maja Panduro.

- Jeg vil først og fremmest sig velkommen hjem, Johanne. Jeg noterer mig, at hun udtaler sig på Enhedslistens vegne, og jeg er glad, at vi nu kan sige, at vi har et fælles udgangspunkt, der ikke handler om at omstyrte samfundet og nedlægge politi og militær, siger S-ordførere.

Hun understreger samtidig, at Enhedslistens revolutionære medlemmer ikke har stået i vejen for et godt samarbejde mellem regeringen og støttepartiet.

- Både i 1990erne og under den nuværende regering har vi i fællesskab gennemført en masse, fornuftig centrum-venstre-politik. Når vi samarbejde med Enhedslisten, bliver der ikke talt om revolution, siger Maja Panduro.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til udtalelserne fra Johanne Schmidt-Nielsen eller fra de medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse, der er klar til at bruge vold i forbindelse med en revolution.

- Jeg har læst artiklen i Jyllands-Posten, men jeg har ikke lyst til at kommentere den. Det er en diskussion, vi må tage op i hovedbestyrelsen, siger hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft til Berlingske Nyhedsbureau.