Søren Papes parti høster nye vælgere, mens K-formanden har sat miljø- og fødevareministeren stolen for døren, og Løkke forsøger at klinke skårene i blå blok.

De Konservative får nu et tiltrængt selvtillidsboost under nervekrigen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Alt imens Løkke og de øvrige partiledere i blå blok er samlet på Marienborg i et forsøg på at løse den borgerlige tillidskrise, forhandle om en tillægsaftale til den omstridte landsbrugspakke og drøfte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) fremtid, får de Konservative et markant rygstød fra vælgerne.

Ifølge en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske blandt 1.010 danskere, er Søren Pape Poulsens parti således på fremgang.

Markant fremgang endda.

I målingen, der er foretaget torsdag og fredag, går Pape Poulsen og Liste C frem til 5,1 procent af vælgerne. Det er to procentpoint mere end ved den seneste måling, der blev offentliggjort 12. februar, hvor de Konservative blot høstede 3,1 procents støtte hos danskerne.

Ifølge Gallup er der dermed tale om en signifikant fremgang for partiet og dermed en fremgang, der ligger uden for den statistiske usikkerhed.

Imens er der status quo hos blå bloks to største partier.

Venstre står til 17,1 procent af stemmerne i den nye måling, hvilket ikke afviger synderligt fra resultatet ved den seneste Gallup, hvor regeringspartiet stod til 17,7 procent. Dansk Folkeparti går en smule tilbage fra 20,0 procent i den seneste måling til 19,3 procent i den nye. Den lille tilbagegang for de to partier er dog ikke statistisk signifikant.

Til gengæld har Liberal Alliance mistet opbakning i den nye måling. Partiet står i dag til 6,9 procent af stemmerne mod 9,4 ved den seneste måling.

Ordentlighed skinner igennem

Vælgerrygstødet kommer efter en mildt sagt tumultarisk periode, hvor de Konservative har erklæret mistillid til miljø- og fødevareministeren, som partiet beskylder for at have brugt ikke-retvisende tal under forhandlingerne om landbrugspakken.

Derfor er politisk ordfører Mai Mercado (K) også ganske tilfreds med resultatet.

5,1 procent - er det noget, der giver selvtillid?

»Det er i hvert fald noget, der giver optimisme. Jeg tror faktisk, at det handler om ordentlighed. At der er nogen, der godt kan se, at det at stå fat på sin politik - både erhvervspolitikken og miljøpolitikken - har været vigtigt, og at det altså ikke duer, at man fifler med tallene,« siger Mai Mercado.

Men tror du virkelig, at det handler om ordentlighed for vælgerne? Tror du ikke mere, det handler om, at I nu har været ude og markere jer som parti?

»Jeg tror faktisk, at det er ordentlighed, der skinner igennem. Det viser mig også, at offentligheden har forstået, at der har været vildledende oplysninger, og at der er tale om et miljøregnskab, der er blevet sminket.«

Nu står kampen jo især mellem Venstre og de Konservative, men Venstre rykker sig ikke synderligt meget i den her måling. Hvis det handler om ordentlighed, hvad er forklaringen så på, at vælgerne ikke straffer Venstre, som i jeres øjne ikke står for den her ordentlighed?

»Jeg tror i al fald, at det billede, som tegner sig for mig, er, at der er nogle vælgere, der belønner ordentlighed. Det er det, jeg hæfter mig ved. Jeg er ikke sådan indrettet, at jeg synes, der er nogen, der skal straffes.«

I har fået fremgang, men der er jo samtidig tale om en svækkelse af det borgerlige Danmark som helhed, og der er tillidskrise i blå blok. Er det prisen værd?

»Vi har ikke bedt om en tillidskrise. Vi har heller ikke bedt om et valg. For os handler det her om en proces, som ikke har været i orden. En proces, hvor der er nogle forskere, som rejser en bekymring og siger, at der er et miljøregnskab her, der er sminket, og som giver sig ud for at være grønnere, end det egentlig er. Og det reagerer vi på. Vi har ikke noget ønske om at udløse en krise, og jeg mener heller ikke, at det er os, der har gjort det. Vi har sådan set bare stået fast på noget politik.«

Men det var jo jer, der var den udløsende faktor, da I udtrykte mistillid til miljø- og fødevareministeren. Har det været prisen værd?

»Det er ikke os, der har gjort det til et kabinetspørgsmål. Der her har for os handlet om politik og om, hvorvidt vi havde tillid til en minister, som ikke kunne fremlægge tallene på en ordentlig måde.«

Det må vel være en lidt bittersød fornemmelse, når I går frem, men blå blok samlet er svækket?

»Stod det til mig, så afsluttede vi den her krise her så hurtigt som overhovedet muligt, og det er ved, at ministeren går. Det er faktisk ret enkelt - vi behøver ikke at trække det i langdrag. Og så er det jo klart, at vi skal have et samarbejde til at fungere igen, og det tror jeg godt, at vi kan.«

Men er fornemmelsen ikke lidt bittersød?

»Jeg vil ikke kalde det en bittersød fornemmelse. Jeg hæfter mig mest ved, at der er danskere, som belønner ordentlighed, og som synes, det er vigtigt, at man ikke bare kan fifle og manipulere med tal og lægge det frem, som man har lyst til at lægge frem, men at man faktisk som minister har en pligt til at give et retvisende billede til offentligheden,« siger Mai Mercado.

»Kæmpe opmuntring for Søren Pape Poulsen«

De Konservative står stadig fast på, at Eva Kjer Hansen må trække sig, og med rød blok i ryggen har partiet et flertal for mistillid til ministeren. Hvis hun ikke selv trækker sig inden, kan det ende med en afstemning om hendes fremtid i folketingssalen onsdag.

Løkke har sat hårdt mod hårdt og har meldt ud, at  han står last og brast med Eva Kjer Hansen.

»Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej. Det gør det ikke. Så er der et lidt mere sandsynligt udfaldsrum. Det er at udskrive et folketingsvalg,« har statsministeren udtalt.

Ifølge Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske, falder Gallup-målingen på et særdeles tørt sted for K-formanden.

»Tallene er en kæmpe opmuntring for Søren Pape Poulsen og den konservative folketingsgruppe. På Christiansborg forsøger Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at lægge al skylden for et kommende folketingsvalg over på Søren Pape Poulsen. I den situation er det afgørende for Pape, at han får denne støtte fra vælgerne. Der er tale om et markant spring frem for de Konservative, og det understreger, at Løkke kan blive den største taber, hvis krisen ender med et valg.«

Han ser samtidig støtten til de Konservative som et vink med en vognstang til statsministeren og hans miljøminister.

»Jeg tror, at støtten til de Konservative er udtryk for, at mange borgerlige vælgere mener, at Eva Kjer Hansen er gået for langt, og de er enige med Søren Pape i, at hun bør trække sig nu, så Løkke ikke ender med at komme ud i en ny valgkamp, hvor det er højst tvivlsom, om han vil kunne bevare regeringsmagten,« siger Thomas Larsen.

De største partier i målingen har en statistisk usikkerhed på plus/minus tre procentpoint, mens de mindste har en statistisk usikkerhed på plus/minus to procentpoint.

 

Her kan du se, hvordan alle partierne står i målingen. Tallet i parentes viser seneste måling.


Socialdemokraterne 23,8 (22,6)

Radikale Venstre 7,2 (6,1)

Det Konservative Folkeparti 5,1 (3,1)

SF 4,4 (4,0)

Liberal Alliance 6,9 (9,4)

Dansk Folkeparti 19,3 (20,0)

Kristendemokraterne 0,9 (0,7)

Venstre 17,1 (17,7)

Enhedslisten 8,6 (8,5)

Alternativet 6,7 (7,7)

Samlet set står rød blok til 50,7 procent af stemmerne, mens blå blok står til 48,5 procent.