Den mest omtalte film i Skandinavien lige nu - Sverigedemokraternas indvandrerkritiske valgfilm - er så kontroversiel, at ingen svenske filmfolk kunne drømme om at røre ved den. Derfor blev filmen lavet i Danmark.

Mindst tre danske filmselskaber har været med til at lave optagelserne, lyden og den efterfølgende bearbejdning af filmen.

- Vi forsøgte i et halvt år at finde nogen i Sverige, der ville producere filmen. Men der var ingen der ville, og derfor er filmen blevet produceret i Danmark, siger Sverigedemokraternas pressetalsmand, Erik Alqvist til bt.dk.

Sverigesdemokraterna er det svenske svar på Dansk Folkeparti. Partiets omstridte valgfilm viser en ældre dame, der løber om kap til statskassen med en flok indvandrerkvinder i burka.

Filmen har vakt stor debat i Sverige, hvor svensk TV4 har nægtet at bringe den. Lydarbejdet på filmen er lavet af det danske firma Supersonic, der i dag fortryder sin medvirken:

- Vi vidste ikke, hvad vi takkede ja til, men det stemmer, at lyden til filmen er lavet hos os, siger Mitch Fischerman, der er adm. direktør for Supersonic.

Ifølge B.T.s oplysninger har det danske produktionsselskab Strickly Production også spillet en vigtig rolle i tilblivelsen af filmen.

Også det danske firma Duckling bekræfter at have arbejdet med filmen.

Duckling blev hyret til at farvebearbejde den færdigredigerede film, men fortrød undervejs.

- Det er ikke vores opgave at tage politisk stilling, men havde jeg fra starten vidst, hvad det drejede sig om, havde vi fra begyndelsen takket nej til opgaven, siger Mads Munk, der er direktør i Duckling.

Han oplyser, at Duckling afleverede filmen ufærdig og nægtede at modtage penge for arbejdet, da karakteren af filmprojektet gik op for ham.