Offentligt ansatte ruster sig til langvarig konflikt. Strejkefonde rummer milliarder

De 800.000 offentligt ansatte råder over så velpolstrede strejkekasser, at de kan modstå en langvarig konflikt.

Danmarks Lærerforening har en strejkekasse på imponerende to mia. kr., Dansk Sygeplejeråd råder over 366 mio. kr, og FOA har netop henlagt yderligere 100 mio. kr. i sin strejkefond, så den nu rummer godt 1 mia. kr.

»På trods af at vi i 2013 var lockoutede i flere uger, har vi to mia. kr. i konfliktkassen. Så vi er helt parate til konflikten. Ingen tvivl om det,« siger formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

Den 25-dage lange lockout kostede i 2013 lærerne en halv mia. i konfliktstøtte til sine 45.000 medlemmer. På bare fem år har lærerne altså været i stand til at opbygge en strejkefond, der kan modstå en fire gange så lang konflikt, og det giver et fingerpeg om, hvor hårdt Danmark kan blive ramt, hvis en storkonflikt får lov at løbe løbsk.

Allerede i morgen træder forligsmand Mette Christensen ind som mægler i de fastlåste forhandlinger. Det sker fordi sammenbruddet på statens område forleden blev fulgt op af et sammenbrud på det kommunale område og senest i går af det forventede sammenbrud i de regionale forhandlinger.

Anders Bondo Christensen frem til, at forligsmanden tager over.

»Nu må vi have hjælp af forligsmanden. Vi må have en til at se på det med friske øjne og have hjælp til at finde en løsning,« siger han.

Mette Christensen kan udsætte en konflikt i to gange 14 dage og har stærke beføjelser til at tvinge parterne til at bøje sig.

Men hvis hendes mægling ikke lykkes, tyder alt på, at storkonflikten bliver omfattende og vil ramme børnehaver, sygehuse og offentlige institutioner. Efter reglerne skal lønmodtagernes organisationer udtage 10-15 pct. af deres medlemmer til konflikt for at kunne frigøre sig fra de overenskomster, der ophører pr. 1. marts. Det svarer til, at mindst 7.500 sygeplejersker skal nedlægge arbejdet.

Ifølge næstformand Dorte Steenberg fra Dansk Sygeplejeråd vil en konflikt på sygehusområdet ramme alle dele af landet.

»Vi vil gå efter at gøre strejken så effektiv som muligt. Det vil vi planlægge i samarbejde med lægerne. Geografisk vil konflikten ramme alle dele af landet,« siger hun.

»Med den mangel på forhandlingsvilje, som Moderniseringsstyrelsen og KL har udvist, er en konflikt rykket tættere på. Den situation har vi forberedt os på, men vi vil absolut helst undgå, at det ender med en konflikt. Det kræver at arbejdsgiverne kommer med et bedre tilbud. Det skal være muligt for vores medlemmer at se en reallønsfremgang og ikke blive holdt op imod at Sophie Løhde mener, at vi skylder penge som følge at en for hurtigt lønudvikling sammenlignet med det private arbejdsmarkedet,« siger Dorte Steenberg.