Næsten halvdelen af de offentligt ansatte undlader at ytre sig af frygt for fyring eller sanktioner, viser ny undersøgelse.

40 procent af de offentligt ansatte er bange for at kritisere forholdene på deres arbejdsplads, viser en ny undersøgelse foretaget af Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (

FTF). Det er en stigning på otte procent siden 2010, skriver Information.

Stigningen sker, selvom regeringen har forpligtet sig til at sikre de offentligt ansattes ret til ytringsfrihed blandt andet ved at oprette et uafhængigt nævn, hvor ansatte skal kunne henvende sig anonymt.

Men intet er sket, hvilket er yderst kritisabelt, mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

- Vi mener, at man burde gå skridtet fuldt ud og enten ændre loven eller lave en helt ny lov om, at man ikke må sanktionere offentligt ansattes lovlige ytringer, siger hun til Information.

Medarbejderne undlader at ytre sig af frygt for fyring, advarsler eller sanktioner. Hele 64 procent af de statsansatte svarer, at de forventer negative konsekvenser, hvis de ytrer sig, viser undersøgelsen.

Formanden for retsudvalget, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), erkender, at regeringen har svigtet. Og selv om oprettelsen af det uafhængige nævn »ikke nåede med i lovkataloget«, erklærer hun sig »klar til at se på alt«, der kan afhjælpe problemet.

- Det er et kæmpestort problem, og det er uholdbart. Hvis vi skal kende konsekvenserne af vores politiske prioriteringer, er vi helt afhængige af, at de ansatte åbent peger på, hvad der kan gøres bedre, siger hun til Information.