Flere økonomer påpeger, at for hver ny dagpengeløsning regeringen præsenterer, stiger risikoen for, at ledige vænner sig til, at de bliver reddet på målstregen.
Flere økonomer påpeger, at for hver ny dagpengeløsning regeringen præsenterer, stiger risikoen for, at ledige vænner sig til, at de bliver reddet på målstregen. Foto: Mads Nissen

... og dermed mister afkortningen af dagpengeperioden sin effekt, frygter eksperter.

Regeringen udvander dagpengereformens positive effekter ved at komme med løsninger, der hjælper udfaldstruede dagpengemodtagere. For ifølge en række økonomer bliver lediges incitament til at finde et job mindre, for hver gang der kommer et nyt tiltag. Det skriver Berlingske.

- Hvis man gang på gang laver sådan nogle redningsforsøg i sidste øjeblik, så ender det jo med, at de ledige vænner sig til, at der kommer en løsning, hvis ikke de af egen kraft finder et job. Og så får man ikke den gunstige effekt af en afkortning af dagpengeperioden, siger Bo Sandemann, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til avisen.

Han bakkes op af økonomiprofessorerne Nina Smith og Michael Svarer.

- Hvis der bliver skabt en eller anden forventning om, at der bliver ved med at komme midlertidige forlængelser, så vil det formentlig give en mindre effekt af dagpengereformen, end man havde regnet med, vurderer Michael Svarer.

- Man kan sige, at ideen om, at man vil give folk job (med akutjobpakken, red.), er blevet ret udvandet. Set fra en økonomisk synsvinkel er det blevet mindre kønt, siger den tidligere økonomiske vismand Nina Smith.

På næste års finanslov har regeringen afsat 480 millioner kroner til udfaldstruede dagpengemodtagere. Pengene skal gå til en halvårlig kontanthjælpslignende ydelse til de ledige, der indvilliger i at tage en opkvalificerende uddannelse. Det er i alt fjerde gang, at regeringen det seneste år kommer med løsninger på dagpengeproblemet.

Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen, afviser, at regeringens tiltag udvander dagpengereformen.

- Tværtimod mener jeg, at de seneste tre tiltag er særdeles fornuftige. Det, der også er pointen, når man laver store reformer, er, at hvis de giver meget store effekter på samme tidspunkt, så risikerer man at få noget i nakken igen. Jeg tror i virkeligheden, at vores model kommer højere ud på plussiden, end hvad der måtte være på minussiden, siger John Dyrby Paulsen til Berlingske.

Mener du økonomerne har ret? Eller er det fornuftige tiltag vi har set? Sig din mening herunder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.