Skuffede konservative står bag nyt borgerligt parti, der vil kapre stemmer fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance

»Peter, jeg tror, EU-politikken har sat sig fast i printeren,« siger Pernille Vermund.

»Ja, jeg håber ikke, den er blevet væk,« lyder det tørt fra Peter Seier Christensen.

Vi er hjemme i dagligstuen hos arkitekten Pernille Vermund i Snekkersten. Og det, vi er vidne til, er fødslen af et nyt parti.

De tyvstartede lidt på Facebook for nogle uger siden, hvor Peter Seier Christensen pludselig midt om natten skrev noget om et nyt parti, der skulle hedde Vi Konservative. Det var nærmest spontant, fordi vreden over, at deres gamle parti, Det Konservative Folkeparti, ikke var konservativt nok, brusede over en sen nattetime. Men nu er de klar.

Navnet bliver Nye Borgerlige, principprogrammet er skrevet og websitet nyeborgerlige.dk gik i luften her til morgen. Og arbejdet med at samle underskrifter til at blive opstillingsberettiget begynder, så snart Indenrigsministeriet har godkendt partinavnet. Selv om de udspringer af De Konservative, er det et miks af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, de vil slå sig op på.

Hovedpunkterne er: En udlændingepolitik, der er mindst lige så hård som DFs. En økonomisk politik, der er mindst lige så liberal som LA’s. Og en meget kritisk EU-politik, der overvejer en udmeldelse. Partiet vil også ud af FN-konventionerne og ligefrem nogle af menneskerettighederne og have lukket Danmarks og Europas grænser.

360 medlemmer

»Vi er konservative, Peter og jeg. De rigtige konservative. Vi synes jo, at det er partiet på Christiansborg, der ikke er rigtigt konservative længere. Men i Danmark forbinder man nok ordet konservative med partiet, og derfor vil vi hellere bruge ordet borgerlige. Der er 360, der har meldt sig ind siden Facebook-opslaget. Og mange af dem er tidligere konservative kredsformænd og andre konservative,« siger Pernille Vermund.

Hun opstillede til folketingsvalget for de Konservative, men blev ikke valgt og meldte sig senere ud i protest mod partiets politik. Peter Seier Christensen er ingeniør og bror til Lars Seier Christensen fra Saxo Bank, der som bekendt stod bag Liberal Alliance. Brormand har dog ingen finger med i spillet, der er jo også tale om et konkurrerende produkt.

»Det Konservative partiprogram er fint nok bortset fra EU-politikken, men det er jo ikke det, man ser udmøntet. Der mangler simpelthen et parti i det politiske landskab. Der er mange, der gerne vil have en hård udlændingepolitik og en blå økonomisk politik. Stemmer man på DF, får man jo en socialistisk økonomisk politik, og LA er ikke så hårde på udlændingeområdet, som de hævdede,« siger Peter Seier Christensen.

»Vi er ikke imod EU, men vi er klar til at melde os ud, hvis det ikke lykkes at reformere EU. Der kom 280.000 flygtninge og migranter til Tyskland og 24.000 til Sverige i september, og EU har fuldstændig fejlet. Enten skal man sende folk tilbage, og det kan man ikke, eller også skal vi lukke grænserne - både til Europa og til Danmark. Vi skal ud af flygtninge-konventionerne. De er skrevet i 1953 og er ikke tidssvarende. Der er også problemer med menneskerettigheds-konventionerne. De bliver brugt til at gennemføre ting, der ikke er hensigtsmæssige. F.eks. at landsretten ikke kan udvise den dybt kriminelle sigøjnerboss Gimi Levakovic. Det er helt uacceptabelt,« siger Peter Seier Christensen.

’Tager politikken tilbage’

Pernille Vermund supplerer:

»I 40 år har vi taget folk til Danmark, der ikke trives her og ikke overholder loven. Erfaringen viser, at det ikke lykkes at integrere dem, uanset om der er en blå eller rød regering. DF har taget de konservatives værdipolitik, og LA har taget deres økonomiske politik. Vi tager det sådan set bare tilbage. Inklusive vælgerne, håber vi,« siger hun.

Er du ikke bare sur over, du ikke blev valgt?

»Nej, hvis jeg var blevet valgt, havde der måske været et andet flertal i De Konservative, og de havde ført en anden politik. Og så var det ikke nødvendigt med et nyt parti,« siger hun.