Lyt til artiklen

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) ville vide, om Stephen Kinnocks skatteafgørelse kunne laves om

Der bliver nu kastet nyt lys over tidligere skatteminister Troels Lund Poulsens (V) interesse for Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag. Troels Lund Poulsen var stærkt optaget af, om afgørelsen i Kinnocks sag kunne prøves endnu en gang, fremgår det af et nyt notat, som indgår i Skattesagskommissionens arbejde.

I notatet, som BT har fået indsigt i, afviser tidligere departementschef Peter Loft over for ministeren, at skatteafgørelsen, der frikendte Stephen Kinnock, kunne indbringes for Skatterådet. Og dermed også få en ny konklusion.

Schweizisk skattebillet

Fredag skrev Berlingske, at Troels Lund Poulsen til et møde i Skatteministeriet den 16. september 2010 forsøgte at så tvivl om den omstridte skatteafgørelse ved at spørge ind til en lejlighed, som Helle Thorning-Schmidt havde købt på Amager i 2000.

Kort sagt slap Stephen Kinnock af sted med flittigt at besøge Danmark med en schweizisk skattebillet, fordi han havde fået status af at være tilflytter, efter at han og Thorning forlod Danmark og samtidig opgav parrets bopæl i 1999.

Thorning købte året efter en lejlighed på Amager, og Troels Lund Poulsen var meget interesseret i, om den nye bolig kunne ændre Kinnocks tilflytter-status. Det ville i så fald ville gøre Skat Københavns konklusion forkert. 

Men BT kan i dag afsløre, at skatteministerens interesse ikke stoppede der. Ifølge BTs oplysninger drøftede Troels Lund Poulsen nemlig med den daværende højest placerede embedsmand i Skatteministeriet, departementschef Peter Loft - om skattesagen kunne tages op i Skatterådet (øverste instans, der kan afgøre skatteydernes sager, red.). 

Skatteråd ikke muligt

Efterfølgende udarbejdede Skatteministeriet et notat til Troels Lund Poulsen den 17. september 2010, hvori Peter Loft afviste, at sagen kunne indbringes for Skatterådet da ’det forudsætter, at sagen har været behandlet i et ankenævn, og kun skatteyder kan klage til ankenævnet.’

At der forud for udarbejdelsen af notatet har været en drøftelse mellem ministeren og departementchefen, fremgår også af de formuleringer, Loft bruger: ’Vi kan ikke... ...som jeg ellers påstod’, som Loft skriver umiddelbart inden, at han slår fast, at Skatterådet ikke er en mulighed. 

Lidt for engageret

Ifølge Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Journalisthøjskole, siger skatteloven, at en minister ikke skal komme i nærheden af at behandle eller påvirke behandlingen af borgeres skattesager. 

Han undrer sig dog over, hvor langt inde i sagsforløbet Troels Lund Poulsen er.

- Jeg tror ikke, at du kan finde nogen anden tidligere minister, der på tilsvarende måde har været inde i en skattesag. Og det står i skærende kontrast til, hvad Troels Lund Poulsen hele tiden har sagt - at dette skal behandles som en helt almindelig skattesag, siger Roger Buch.

Han mener dog ikke, at de nye oplysninger kan bevise, at Troels Lund Poulsen forsøgte at få afgørelsen omstøbt. En mulig forklaring for ministerens store interesse i afgørelsen kan nemlig stadig være, at han skulle være klar til at kunne besvare alle spørgsmål i pressen.

Ingen kommentarer

Peter Loft havde i går ingen kommentarer til sagen. I Venstres pressetjeneste siger man til BT, at Troels Lund Poulsen ikke vil sige noget, før han udtaler sig i Skattesagskommissionen.