Før valget sagde Helle Thorning-Schmidt at der skulle trepartsforhandlinger til hurtigst muligt - senest efter 60 dage - hvis hun blev statsminister. Nu skal det vente til næste år efter overenskomstforhandlingerne, siger finansminister Bjarne Corydon.

Fagbosserne truer den nye regering med strejker og storkonflikt, og de trusler skal tages alvorligt, siger en ekspert.

- Det er ikke teatertorden. Truslen skal tages alvorligt. Hvis ikke finansministeren kan lave nogle sættemøder eller lignende nu, kan det nemt ende med konflikt, siger professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet.

- Tidligere så det jo ud til, at der var en forståelse mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen, og at der forelå en plan. Men der står intet i regeringsgrundlaget, andet end at regeringen regner med, at fagbevægelsen kan skaffe fire mia. Og det kan jo kun ske ved at folk arbejder mere.

- Hvis fagbevægelsen og arbejdsgiverne læser regeringsgrundlaget, har arbejdsgiverne mest grund til at glæde sig. Lønmodtagerne aner ikke, om de er købt eller solgt. Det er en underlig situation, når man har en rød regering. Men det skyldes jo igen den radikale indflydelse på regeringsgrundlaget, siger Henning Jørgensen.

- I virkeligheden er der flest lighedspunkter mellem Thorning-regeringen og arbejdsgiverne. Glasuren, der kan hjælpe til med at få den bitre pille til at glide ned hos fagbevægelsen, kunne være sikring mod social dumping (østarbejdere, der overtager danskeres job, red.), siger en kilde tæt på forløbet.

- Vi vil indkalde til trepartsforhandlinger hurtigst muligt hvis vi får magten - sandsynligvis inden 60 dage, sagde Helle Thorning-Schmidt før valget.

 - Der er ingen grund til at føre forhandlinger nu. Det vil ikke være ansvarligt, siger finansminister Bjarne Corydon og begår dermed endnu et løftebrud.

Regeringen påtager sig et stort ansvar for en mulig konflikt, når den afviser trepartsforhandlinger, mener 3F. Mulige strejker og storkonflikt til foråret vil i høj grad være regeringens ansvar, når finansministeren afviser trepartsforhandlinger før overenskomstforhandlingerne, lyder det fra Poul Erik Skov Christensen, der er formand for 3Fs næsten 370.000 medlemmer.

- Vi er nødt til at få aftalt en ramme for trepartsforhandlingerne, før overenskomstforhandlingerne starter op. Det er af afgørende betydning, at elementer som uddannelse og social dumpning bliver sat til diskussion. Man kan godt afvise det, men så påtager man sig fan’me et stort ansvar for, at det her havner i en fuldstændig ukontrolleret konflikt, siger Poul Erik Skov Christensen.