Københavns overborgmester Frank Jensen besøger Christiania.
Københavns overborgmester Frank Jensen besøger Christiania. Foto: Bax Lindhardt

Står det til Københavns overborgmester, skal hovedstaden være en frizone for hashrygere, skriver b.dk.

Frank Jensen (S) står bag et nyt forslag til en såkaldt Københavnermodel, som handler om forsøg med kontrolleret legalisering af hash. Forslaget er netop blevet lagt på Økonomiudvalgets dagsorden.

Kernen er, at den hashhandel, som ifølge politiet er en milliardhandel i København, skal vristes ud af de kriminelles hænder og lægges i kommunalt regi. Her skal rusmidlet sælges under kontrollerede forhold.

»Pointen er, at vi skal reducere skadevirkningerne og forhindre, at brugerne er nødt til at handle med kriminelle netværk,« siger overborgmesteren.

Ifølge det detaljerede forslag skal kommunen stå for produktion og forarbejdning hashen. Den skal forhandles fem-seks centrale steder i byen til priser, der svarer til for eksempel priserne på Christiania. På udsalgsstederne skal uddannet personale vejlede kunderne i blandt andet styrke og virkning.

Alle danskere over 18 år skal kunne købe op til fem gram hash ved blot at fremvise sygesikringskort. Overskuddet skal gå til forebyggelse og behandling af hashmisbrug.

Det er tredje gang, at Københavns nuværende overborgmester - Danmarks tidligere justitsminister - foreslår forsøg med legalisering af hash.

Hvis legaliseringen skal gennemføres, kræver det dispensation fra Justitsministeriet, og det blev første gang afvist af den tidligere VK-regeringen. Anden gang huggede partifælle og tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) hælene i. Og hvis det ikke afvises i denne omgang, bliver Frank Jensen ved.

»Vi er der ikke endnu. Men jeg tror på, at legaliseringen kommer. Ikke bare fordi vi presser på i København, men fordi det her ikke er et hippie-forslag. Det er drøftet med folk, som går i habitter og med slips,« siger overborgmesteren.

Han henviser til, at Københavns Kommune har været i tæt dialog med blandt andre chefanklageren fra Seattle i den amerikanske stat Washington, der ligesom staten Colorado har legaliseret cannabis.

Forslaget om legaliseret hashhandel bliver præsenteret for Københavns Økonomiudvalg 4. marts og behandles derefter.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.