»Det er grotesk« og »helt vildt tåget snak«.

Kritikken vælter ned over statsminister Mette Frederiksen (S), efter hun fredag formiddag på TV 2 News blev spurgt, hvilken myndighed der specifikt anbefalede den så markante nedlukning af Danmark, hun satte i gang den 11. marts.

På pressemødet i Statsministeriet for to en halv måned siden sagde hun, at myndighederne havde anbefalet en nedlukning.

Helt konkret udtalte Mette Frederiksen, at det var 'myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned'.

Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte på pressemøde 11. marts ud, at myndigheder havde anbefalet nedlukningen af Danmark. Men hun vil ikke ud med, hvilke myndoigheder, der er tale om. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte på pressemøde 11. marts ud, at myndigheder havde anbefalet nedlukningen af Danmark. Men hun vil ikke ud med, hvilke myndoigheder, der er tale om.  Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det er Sundhedsstyrelsen med direktøren Søren Brostrøm i spidsen, der har stået i spidsen for myndighederne anbefalinger.

Men det er nu kommet frem, at det slet ikke var Sundhedsstyrelsen, der anbefalede den nedlukning af Danmark, Mette Frederiksen satte i søen den 11. marts. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Fredag formiddag blev Mette Frederiksen spurgt, hvilken myndighed der så havde anbefalet hende den nedlukning af Danmark, hun præsenterede på pressemødet.

Men der kom langt fra noget konkret svar fra statsministeren, som var på vej til genåbningen af kunstmuseet Louisiana i Humlebæk.

Statsminister Mette Frederiksen og Kulturminister Joy Mogensen , museumsdirektør Poul Erik Tøjner og Bo Tengberg under besøget på Louisiana i Humlebæk, fredag den 22. maj 2020. Louisiana genåbner efter at have været lukket ned under coronakrisen (foto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2020) (foto Keld Navntoft/Kongehuset) (foto Keld Navntoft/Kongehuset)
Statsminister Mette Frederiksen og Kulturminister Joy Mogensen , museumsdirektør Poul Erik Tøjner og Bo Tengberg under besøget på Louisiana i Humlebæk, fredag den 22. maj 2020. Louisiana genåbner efter at have været lukket ned under coronakrisen (foto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2020) (foto Keld Navntoft/Kongehuset) (foto Keld Navntoft/Kongehuset) Foto: Keld Navntoft
Vis mere

»Vi har valgt at organisere os sådan i Danmark, at det er en bred myndighedsgruppe, der har rådgivet os, og helt principielt går jeg ikke ind i, hvilke ord der falder fra hvilke myndigheder. Det er en bred myndighedsgruppe, som på det tidspunkt rådgiver os,« sagde Mette Frederiksen til TV 2 News og tilføjede:

»Hvordan vi konkret har lukket Danmark ned, og at vi gjorde det så hurtigt, det har selvfølgelig været en politisk beslutning.«

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, har kaldt Mette Frederiksen i samråd for at få sandheden frem om, hvilken myndighed der konkret anbefalede nedlukningen af Danmark.

Hans kritik bliver endnu hårdere efter den seneste udmelding fra statsministeren.

(ARKIV) Martin Geertsen fotograferet onsdag den 8. maj 2019. Folketingsmedlem og tidligere borgmester Martin Geertsen fylder 50 år mandag den 16. marts 2016. . (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Martin Geertsen fotograferet onsdag den 8. maj 2019. Folketingsmedlem og tidligere borgmester Martin Geertsen fylder 50 år mandag den 16. marts 2016. . (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Mette Frederiksen har tydeligvis et behov for at gøre det her til helt vildt tåget snak. Det centrale er, at hun står på et pressemøde og siger, at det er myndighedernes anbefaling, at vi lukker Danmark ned,« siger Martin Geertsen og fortsætter:

»Jeg synes, det er mærkeligt, og hun vil på et samråd under almindeligt ministeransvar komme til at skulle svare mere konkret på spørgsmål om den her sag, end hun nu har gjort fredag formiddag.«

Mette Frederiksen skal nu frem med sandheden om, hvem der anbefalede denne nedlukning af Danmark, lyder det fra sundhedsordførerne hos både Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti til B.T.

»Det er grotesk, når man tænker på, hvad hele Danmark har været igennem,« siger Liselott Blixt (DF).