En længe ventet redegørelse fra Udenrigsministeriet om Danmarks støtte til GGGI peger kun på få kritikpunkter, som klimaorganisationen stadig mangler at få bragt i orden. Rapporten kommer ikke til at ligge til grund for Danmarks eventuelle fortsatte støtte til GGGI.

Sent fredag aften og efter gentagne forsinkelser offentliggjorde Udenrigsministeriet den redegørelse, som tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) bestilte i kølvandet på samrådet i oktober om GGGIs økonomiske rod og udviklingsministerens manglende orientering af Folketinget om dette, skriver Berlingske.

Redegørelsen konkluderer, at klimaorganisationen har adresseret samtlige af de kritikpunkter, som den koreanske rigsrevisionsrapport rejste i november 2012. Et år efter revisionsrapportens sønderlemmende kritik er der blevet indført ny praksis på alle områderne rapporten kritiserede, men med én vigtig undtagelse: Den interne kontrol af korrekt dokumentation. Ifølge redegørelsen er en række nye procedurer om for eksempel de omstridte rejseregler dog allerede ændret og flere er undervejs.

Udenrigsministeriet finder GGGIs opfølgning for »tilfredsstillende«, men tilføjer:

»Der udestår stadig færdiggørelse af visse retningslinjer og politikker for så vidt angår intern revision, og processer, der kan sikre kvalitet i forberedelsen, gennemførelse og monitorering af de projekter, som GGGI finansierer på blandt andet landeniveau.«

Redegørelsen lægger desuden op til, at det bliver den kommende dansk/norske revision af GGGI, der først offentliggøres ved udgangen af 2013, der skal lægge til grund for, hvorvidt det er tilrådeligt, at Danmark fortsætter sin støtte til GGGI, der udløber i år.

Den koreanske revisionsrapport påpegede blandt andet, at GGGI betalte et bestyrelsesmedlem over 140.000 kroner til leje af bil med chauffør i 2011, selv om han ikke var berettiget til det, og samme medlem brugte over 160.000 kroner med et firmakreditkort, han heller ikke var berettiget til.

Desuden havde organisationen ingen korrekt intern revision, og den tidligere direktør, Richard Samans, fik godtgjort det højeste tilskud for 44 dages hotelophold uden at fremvise dokumentation, og derudover fik han 130.000 kroner for meget i uddannelsestilskud til sine to børn.

Som bekendt er rejsereglerne med flyveture på 1. klasse også blevet ændret. Christian Friis Bach ville stadig være udviklingsminister i dag, hvis ikke han personligt havde siddet med i GGGIs bestyrelse, der godkendte klimaorganisationens omstridte rejseregler.

Det er en kendsgerning, der får en række partier, anført af tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), til at foreslå, at ministre slet ikke bør sidde i bestyrelser, og opfordrer derfor den nye udviklingsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), til at trække sig fra den danske bestyrelsespost i GGGI.

»Udviklingsministeren administrerer jo 16 milliarder kroner, og de går jo igennem mange forskellige steder, hvor der er bestyrelser. Så hvis han skal sidde i GGGI-bestyrelsen, der administrerer 30 danske millioner kroner om året, er der jo mange bestyrelser, han kunne sidde i – og det skal en minister altså ikke,« siger Per Stig Møller til Berlingske Nyhedsbureau.

Onsdag gik Christian Friis Bach (R) af som udviklingsminister, fordi han havde givet forkerte oplysninger til Folketinget. Ministeren var blevet fejlinformeret af sit ministerium om, at rejsereglerne, der lå til grund for en stribe kritiserede milliondyre luksusrejser foretaget af GGGI-formand og Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen (V), ikke havde været et bestyrelsesanliggende. I onsdags blev han dog gjort opmærksom på, at de omstridte GGGI-rejseregler var blevet godkendt på et bestyrelsesmøde i maj 2012, hvor Christian Friis Bach selv var til stede.

Per Stig Møller mener, at GGGI-sagen viser præcis, hvorfor det ikke er smart, at en minister sidder med i bestyrelser:

»En minister skal svæve over vandene, han skal ikke sidde nede under vandet eller i robåden,« siger Per Stig Møller, der får opbakning fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, mener ikke kun, at Rasmus Helveg Petersen bør trække sig ud af bestyrelsen for GGGI – Danmark, der har postet i alt 90 millioner kroner i klimaorganisationen, bør også stoppe al fremtidig støtte af GGGI.

Udenrigsministeriet oplyser, at Rasmus Helveg Petersen med ministertitlen pr. automatik har overtaget samtlige poster fra Christian Friis Bach, herunder bestyrelsesposten i GGGI. Om det skal ændres i fremtiden, er der ikke taget stilling til.

»Overvejelser om, hvorvidt jeg skal sidde i GGGIs bestyrelse, er vi ikke kommet til endnu,« lyder det i et skriftligt svar til Berlingske fra den nye udviklingsminister.

Det giver dog en særlig udfordring for ministeriet, når de kommer så tæt på »noget, der ligner driftsopgaver«, advarer professor Jacob Torfing fra Institut for Samfund og Globalisering ved RUC.

»Det risikerer at være tikkende bomber under ministrene, for ministeren skal ifølge ministeransvarsloven stå på mål for alt, hvad der foregår i ministeriet – også driftsopgaver helt ude i små projekter,« siger han.

Udenrigsministeriet har nu igangsat en intern undersøgelse af forløbet, som ventes klar før jul. To medarbejdere fra ministeriets særlige kontrolenhed er på fuld tid afsat til at kulegrave, hvordan fejlinformationen kunne ske, og hvornår ministeriet blev klar over den problematiske situation.

Bag undersøgelsens arbejdsbeskrivelse står Udenrigsministeriets departementschef, Ulrik Vestergaard Knudsen, og handels- og europaminister Nick Hækkerup, der er ansvarlig for Udenrigsministeriets administration, mens udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er på orlov.

Undersøgelsen skal munde ud i en redegørelse til Folketinget om sagen, og Udenrigsministeriet oplyser, at man derefter vil beslutte sig for, om der skal yderligere undersøgelser eller andre tiltag til i sagen om embedsmandsfejl.