Danmarks nye udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) er af flere politiske kommentatorer blevet kaldt 'oplagt' som ny udenrigsminister.

Men for ti år siden gjorde Martin Lidegaard (R) sig til fortaler for et farvel til en selvstændig dansk udenrigspolitik, så man i stedet skulle satse på en fælles europæisk udenrigspolitik.

Synspunktet faldt i en kronik i Politiken. En kronik han skrev sammen med nu tidligere udviklingsminister, Christian Friis Bach (R).

Regeringen 3.2.14

- Danmark må nedlægge sit udenrigsministerium og satse på en fælles europæisk udenrigspolitik. Kun sådan kan vi vinde indflydelse i verden, skriver to radikale politikere i januar måned 2004.

- Hvis Danmark, som et lille land, for alvor skal tage konsekvensen af den globale virkelighed, kræver det et radikalt opgør med den udenrigs- og forsvarspolitik, som vi har kendt, skriver Lidegaard og Friis Bach.

De forklarer, at i første halvdel af det 20. århundrede koncentrerede udenrigspolitikken sig hovedsageligt om at inddæmme truslen fra vores store sydlige nabo og placere Danmark i en balanceret position mellem stormagterne i Europa.

I anden halvdel af det sidste århundrede valgte Danmark side i den kolde krig til fordel for den frie verden. Her har det handlet om at inddæmme Europas stormagter i et stadigt mere forpligtende økonomisk og politisk samarbejde i EU. Begge dele med stor succes, skriver de og fortsætter:

- Hvad udad tabes, skal indad vindes, sagde man engang. I dag er det omvendt. Siger vi farvel til den traditionelle danske udenrigspolitik, mister Danmark måske formel indflydelse på verden uden for EU. Men vi vinder større indflydelse på EU. Og EU vinder en tiltrængt indflydelse på verden.

Martin Lidegaard (R) er netop blevet præsenteret som ny udenrigsministeren på Amalienborg.