Der er formentlig en god grund til, at statsminister Mette Frederiksen, økonomi- og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i disse dage er taget på charmeoffensiv i det ganske land i en tourbus folieret med store portrætter af de tre partiledere.

Vælgerflugten fra de tre regeringsbærende partier er nemlig historisk stor (se hele målingen i bunden af artiklen).

Blot 36,6 procent af vælgerne ville, hvis der var valg i dag, sætte deres kryds ved et af de tre partier, som efter valget i november sidste år slog pjalterne sammen og dannede en flertalsregering.

Det viser en dugfrisk vælgermåling, som YouGov har foretaget for B.T.

Jakob Ellemann-Jensen, Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen er i disse dage på charmeoffensiv i det ganske land.
Jakob Ellemann-Jensen, Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen er i disse dage på charmeoffensiv i det ganske land. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Vis mere

Størst er vælgerblødningen fra Venstre, der ifølge YouGov-målingen er gået tilbage fra 13,3 procent af stemmerne ved valget i november til nu blot 7,3 procent. Det skal bemærkes, at Venstre i august stod til 10,5 procent af stemmerne i Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af et bredt udsnit af vælgermålinger.

Også Mette Frederiksen og Socialdemokratiet står til en gedigen vælgerlussing med en tilbagegang fra 27,7 procent af stemmerne ved valget til nu 22,7 procent. Her flugter YouGov-målingen med Altingets snit fra august, der giver statsministerpartiet 23,0 procent af stemmerne.

Lars Løkke Rasmussen og hans moderater går i YouGov-målingen tilbage fra 9,3 procent ved valget til nu 6,5 procent af stemmerne. I Altingets august-snit står Moderaterne til at høste 7,5 procent af stemmerne.

Hverken hos YouGov eller i Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit fra august, der giver SVM-regeringen i alt 41,0 procent af stemmerne, er der altså vælgeropbakning til at lade SVM-regeringen fortsætte.

SVM-regeringens flertal er smuldret væk på rekordtid. 
SVM-regeringens flertal er smuldret væk på rekordtid.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

Hos YouGov er der heller ikke flertal for en meget bred midterregering, der ud over SVM også tæller De Radikale og De Konservative. De fem partier kan hos YouGov tilsammen kun mønstre 46,2 procent af stemmerne.

Den traditionelle røde blok står til 48,9 procent af stemmerne - godt hjulpet på vej af et fremadstormende SF, der har en vælgeropbakning på hele 13,1 procent mod 8,3 procent af stemmerne ved valget - mens blå blok med Liberal Alliance som trækhest og største blå parti kan hive 44,9 procent af stemmerne hjem.