Den nye offentlighedslov kan betyde, at politikerne får nemmere ved at feje ting ind under gulvtæppet.

Havde den kommende offentlighedslov været gældende for blot et år siden, ville skattesagskommissionen sandsynligvis ikke være blevet til noget.

Det samme gælder en række andre sager, fordi de nye begrænsninger af retten til aktindsigt ville forhindre journalister i at få adgang til centrale dokumenter. Det skriver Information.

Sidste år afslørede dagbladet Politiken, at Peter Loft, der dengang var departementschef i Skatteministeriet, havde holdt fem møder med sagsbehandlere i Skat København for at drøfte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands skattedag.

Det førte i sidste ende til nedsættelse af skattesagskommissionen, der begyndte sine afhøringer denne sommer.

Men Politikens afsløringer var baseret på aktindsigter i flere af de centrale aktører fra Skats kalendere – aktindsigter, der ikke vil være mulige, når den nye offentlighedslov bliver vedtaget med stemmer fra Venstre og Konservative, hvilket ventes at ske i 2013.

- Hvis vi ikke havde søgt den aktindsigt og fået den, er der formentlig ingen, der ville have vidst, at Peter Loft havde holdt de fem møder, siger journalist Bo Maltesen, som skrev historien i Politiken.

Den kommende offentlighedslov er blevet mødt med kritik fra både højre og venstre side af folketingssalen. Regeringen er blevet beskyldt for at snige den ind ad bagdøren og for at holde partier som Enhedslisten og Dansk Folkeparti helt uden for indflydelse.

Også Oluf Jørgensen, der er forskningschef og mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er kritisk. Han er ifølge Information enig i, at den kommende lov ville have hindret aktindsigten, der i sidste ende førte til, at skattesagskommissionen blev nedsat.

Tidligere på ugen, da aftalen bag den kommende lov blev præsenteret, sagde han til Berlingske Nyhedsbureau:

- Lukketheden bliver øget med det, vi har set i dag. Og ministerierne er i forvejen meget lukkede. Nu bliver banen i endnu højere grad overladt til spindoktorerne. Det er ikke rimeligt i et demokratisk samfund.