Beskæftigelsesministeren tilfreds med aftale, der kan begrænse danske virksomheders arbejde i andre EU-lande.

Luxembourg. Selv om beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er tilfreds med mandagens aftale om et nyt udstationeringsdirektiv, kan den risikere at begrænse danske virksomheder i udlandet, mener han.

Det skyldes, at der hidtil ikke har været tidsbegrænsning på, hvor længe en medarbejder kan være udstationeret.

Hvis den nye aftale bliver godkendt i EU-Parlamentet, bliver grænsen på 18 måneder, mens Troels Lund Poulsen ønskede 24 måneder.

- Man kan godt være bekymret for, om det vil bremse de danske virksomheder i udlandet. Derfor har jeg også kæmpet for så gode vilkår for langtidsudstationerede som muligt. Det har været en hård kamp, siger han.

EU's beskæftigelsesministre blev mandag aften enige om en opdatering af udstationeringsdirektivet fra 1996.

Det dikterer, hvilke regler der gælder, når en virksomhed i EU sender en medarbejder til et andet EU-land for at arbejde.

Det tog ifølge Troels Lund Poulsen et halvt døgn for ministrene at blive enige om spørgsmålet om langtidsudstationering.

Den lange debat skyldes, at ved at give muligheder for at udstationere medarbejdere i lang tid, øges risikoen for såkaldt social dumping, altså at lønmodtagerne arbejder på ringere vilkår end borgerne i værtslandet.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen kalder det naivt at tro, at problemer med social dumping bliver løst med den nye ændring.

- Hvis vi for alvor skal social dumping til livs, så kræver det et opgør med reglerne om fri bevægelighed, skriver han i en kommentar.

- Medlemsstaterne skal have ret til at udelukke udenlandske virksomheder, som ikke kan dokumentere, at de er lovlige, eller som gentagne gange bryder dansk lovgivning.

Beskæftigelsesministeren mener, at aftalen på mange måder er en sejr for Danmark.

- Det er generelt et godt kompromis, der ikke underminerer den danske model i forhold til løn- og ansættelsesvilkår. Det er væsentlig bedre end eksempelvis 12 måneder, som stærke kræfter arbejdede for, siger han.

Aftalen skal først godkendes i EU-Parlamentet, og derefter kommer en overgangsperiode. Ifølge Troels Lund Poulsen træder ændringerne formentlig i kraft i 2020'erne.

/ritzau/