Flaget er hejst, den kongelige loge er støvsuget, og politikerne har fundet festtøjet frem.

I dag åbner Folketinget op igen efter politikernes officielle 'sommerferie', der blev skudt i gang i juni. Og det foregår med vanlig pomp og pragt på Christiansborg.

Men der er langtfra feststemning i alle partierne på Christiansborg.

B.T.s politiske kommentator, Søs Marie Serup, gennemgår her partiernes største udfordringer i det nye folketingsår – for hvem har egentlig det bedste udgangspunkt?

Socialdemokratiet

»Mette Frederiksen og S-regeringen har haft næsten to år med noget nær monopol på den politiske dagsorden i skyggen af coronapandemien. Det ændrer sig nu, hvor støttepartierne vil presse på især i debatten om ydelser og arbejdsudbud,« siger Søs Marie Serup.

»Læg dertil, at granskningskommissionen, der skal undersøge aflivningen af danske mink, snart går i gang. Det kan bringe regeringen og Frederiksen selv på glatis. Men sjældent har en regering haft så gode kort på hånden.«

Venstre

»Jakob Ellemann står stadig i spidsen for et parti i krise. Og efteråret byder ikke på mange lyspunkter for den formelle leder af oppositionen,« siger Søs Marie Serup.

»Der er dog skabt nogenlunde ro på bagsmækken. Der er ikke andet for end at stå igennem og kæmpe i rampelyset i de store, politiske forhandlinger – og forsøge at afværge den ørefigen, partiet står til at få ved kommunalvalget.«

Dansk Folkeparti

»Der er virkelig ikke så meget at sige. Både partiet og partileder Thulesen Dahl er ekstremt udfordret. Der er ikke nogen i den folketingssal, der starter med et dårligere udgangspunkt,« siger Søs Marie Serup.

SF

»Pia Olsen Dyhr og SF har indtil nu fået meget ud af at være et pragmatisk og forsonligt støtteparti – også selvom de bliver drillet lidt for at være Socialdemokratiet light,« siger Søs Marie Serup.

»Udfordringen bliver især at sikre, at deres helt store valgløfte, minimumsnormeringer i dagsinstitutionerne, bliver til virkelighed ude i kommunerne. Her skal partiet vise, at deres pragmatisme rent faktisk betaler sig i praksis.«

Radikale Venstre

»Man er fortsat et parti i en alvorlig krise. Selvom Sofie Carsten Nielsen har formået at skabe mere ro internt, har det ikke rigtig forplantet sig hos vælgerne,« siger Søs Marie Serup.

»Partiet virker stadig rådvilde i håndteringen af regeringen, der stadig nægter dem adgang til ministerbilerne. Samtidig kæmper de stadig med et enormt MeToo-spøgelse efter Morten Østergaards afgang.«

Enhedslisten

»Enhedslisten fungerer effektivt som rød opposition til regeringen, og man har på effektiv vis skabt kant i de helt centrale debatter,« siger Søs Marie Serup.

»Dertil kommer, at skiftet til Mai Villadsen som politisk ordfører er forløbet harmonisk – selvom Villadsen stadig mangler sit folkelige gennembrud. Hun skal bevise sit værd dette efterår.«

De Konservative

»Partiet strutter af selvtillid. Der er tro på fremgang, og så sigter man efter at overtage Venstres rolle som oppositionens leder. Store ambitioner, men ikke urealistisk på længere sigt,« siger Søs Marie Serup.

»Til gengæld skal partiet forberede sig på, at man snart vil begynde at blive målt på en anden skala – og det gælder især partiformand Søren Pape Poulsen.«

Nye Borgerlige

»De står stadig til fremgang, og Pernille Vermund vinder på især DFs krise. Opgaven og udfordringen bliver, at man skal gå fra at være ultimative til at blive en holdspiller i blå blok,« siger Søs Marie Serup, der spår partiet et godt kommunalvalg.

Liberal Alliance

»Det er stadig et parti, der kæmper for at holde sig selv i live. De er stadig i en dødedans med spærregrænsen, og det kan gøre mange vælgere usikre på, om deres kryds kan gå til spilde,« siger Søs Marie Serup.

»Alex Vanopslagh skal vise en vej tilbage til relevans i dansk politik. Det har vi stadig til gode.«

De små grønne (Alternativet, Veganerpartiet og Frie Grønne)

»Det ligner en tabt kamp. Det er egentlig bizart, når man tænker på, hvor meget klima, miljø og kødfrie dage fylder i debatten. Det har ikke givet dem medvind. Eneste vej frem er en form for fusion,« siger Søs Marie Serup.

De nye midterpartier (Moderaterne og Kristendemokraterne)

Lars Løkkes nye parti, Moderaterne, er stadig en stor ubekendt – og da partiet først officielt stiftes efter kommunalvalget, så er partiet 'Uden for bedømmelse', siger Søs Marie Serup.

»For Kristendemokraterne handler det om at finde nogle nichesager, der kan give dem kant. Og relevans. Det er svært at sige, om det kan lykkes.«