‘Vi skal passe bedre på dem, der passer på os’.
Sådan lyder Socialdemokratiets slogan, der skal fungere som smøreolie under de svære trepartsforhandlinger om udmøntningen af tre milliarder lønkroner.
Forhandlingerne indledes med et såkaldt sættemøde i Finansministeriet onsdag klokken 13.30, hvor regeringen, lønmodtagerorganisationer og arbejdsgiverne i kommuner og regioner udveksler krav.
»Det bliver meget vanskelige forhandlinger,« siger B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.
Spørgsmålet er, hvor godt der egentlig vil blive passet ‘på dem, der passer på os’, når forhandlingerne ruller.
Det er nemlig gået lidt under radaren, at de tre milliarder kroner, som regeringen vil give til sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og fængselsbetjente, der er villige til at gå op i tid og/eller tage flere aften- og nattevagter, skal finansieres ved besparelser i netop regioner og kommuner.
Regeringen vil nemlig finde de tre milliarder kroner ved at skære bureaukrati væk i kommuner og regioner. Men det er lettere sagt end gjort, bemærker Joachim B. Olsen.
Hårdt trukket op betyder det eksempelvis, at et sygehus i en region skal spare en afdelingssygeplejerske, der blandt andet tilrettelægger medarbejdernes arbejde, væk, og deler afdelingssygeplejerskens sparede løn – og arbejdsopgaver – ud på de tilbageværende menige sygeplejersker på afdelingen, mod at de går op i tid og tager flere skæve vagter.
Spørgsmålet er, hvor attraktivt det er?
»Lige nu er finansieringen for det første fugle på taget. Man vil begynde at dele pengene ud, før de er i kassen,« siger Joachim B. Olsen.
»Der er ikke noget nemmere end at sige, at man vil finde pengene ved at skære i overflødigt bureaukrati, for hvem kan være imod det. Kommunikativt lyder det godt. Det er bare meget svært i den virkelige verden,« siger Joachim B. Olsen og påpeger, at det kan være svært at skære i det administrative arbejde, når man kommer ud på de enkelte afdelinger, for eksempel dokumentation i patientjournaler
»Også de varme hænder har meget nødvendigt administrativt arbejde,« siger Joachim B. Olsen.
I årtier har den ene regering efter den anden proklameret, at der skulle skæres ned på dokumentationskrav, at sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og andre, der arbejder helt tæt på borgerne, skal bruge mere tid på kerneopgaven og mindre tid på dokumentation.
Det modsatte er sket, konstaterer Joachim B. Olsen stilfærdigt:
»Incitamentet til at gøre det smartere i den offentlige sektor er ikke så stort som i det private, fordi der ikke er konkurrence. Derfor bliver det en politisk beslutning, at man skal skære i bureaukratiet.«
Hvis det skal lykkes regeringen at finde de lovede tre milliarder kroner, vil det ifølge Joachim B. Olsen kræve en større reorganisering af hele den offentlige sektor.
»Regeringen har også sagt, at den vil frisætte den offentlige sektor. Men indtil videre må vi bare konstatere, at regeringen slet ikke er kommet i gang med det arbejde endnu.«
Med trepartsforhandlingerne er det første gang nogensinde, at en regering bringer en ekstra pose penge ind på bordet uden om overenskomstforhandlingerne og den nærmest hellige danske model.
Den utraditionelle uddeling af ekstra lønkroner, kan både ende som en tabersag og en vindersag for Mette Frederiksen og hendes regering, lyder analysen fra Joachim B. Olsen.
»På den ene side gør uddelingen af de her mange sure. Politibetjente, bioanalytikere og mange andre grupper er sure over, at de ikke bliver tilgodeset i regeringens udspil,« siger Joachim B. Olsen.
Samtidig kan det ifølge Joachim B. Olsen skabe splid mellem de offentligt ansatte faggrupper til overenskomstforhandlinger i 2024. For de grupper af offentligt ansatte, der ikke fik noget ved trepartsforhandlinger, vil givetvis mene, at de så skal have en større del af overenskomstkagen end de grupper, der lige har fået et ekstraordinært lønløft uden for nummer.
»På den anden side kan det fortone sig som detaljer i tågerne, når vi nærmer os valgdagen. Til den tid vil Mette Frederiksen med rette kunne sige at se: Vi lovede en Arne-pension. Den har vi leveret. Og se: Vi lovede et lønløft på tre milliarder kroner til grupper af offentlige ansatte. Det har vi også leveret. Spørgsmålet er, hvordan den store fortælling ender.«
Lyt til B.T.s politiske podcast Slottet & Sumpen med Joachim B. Olsen og Anne Kirstine Cramon.