Cigaretter med mentol- eller vaniljesmag skal ifølge et forslag fra EU-kommissionen forbydes fra 2014. Liberal Alliance kalder det »vanvid«.
Cigaretter med mentol- eller vaniljesmag skal ifølge et forslag fra EU-kommissionen forbydes fra 2014. Liberal Alliance kalder det »vanvid«. Foto: Kristian Juul Pedersen

Cigaretter solgt i EU skal fremover underlægges skrappere krav om sundhedsoplysning, ligesom de ikke må smage af andet end almindelig tobak.

Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen, og ifølge BBC kan lovstramningerne være på plads i 2014.

- Tobaksprodukter bør ligne og smage af tobaksprodukter, lyder argumentet fra EUs sundhedskommissær, malteseren Tonio Borg.

Ifølge kommissionens forslag bør 75 procent af en cigaretpakke være dækket af advarsler. Det skal gælde både for- og bagside af pakken. De nuværende regler kræver, at en cigaretpakke skal være dækket af 30 procents advarsler på den ene side og 40 procent på den anden.

Et ja til forslaget vil ligeledes medføre, at ord som »light«, »mild« og »lavt tjæreindhold« ikke må optræde på cigaretpakkerne, da de kan være vildledende.

Snus, som i høj grad anvendes i Sverige, skal fortsat være forbudt i alle EU-lande på nær netop Sverige, lyder det i Kommissionens forslag.

Liberal Alliance kaldet forslaget for »det rene vanvid«.

- Det skriger til himlen, at EU nu vil blande sig i danskernes cigaretvalg eller beslutning om at bruge snus. Det har aldrig været meningen med EU-projektet, at bureaukraterne i Bruxelles skal begynde at kloge sig på, hvordan borgerne i de forskellige medlemslande skal leve deres liv, siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Han frygter, at den danske regering vil hilse forslaget velkomment, så danske rygere dermed kan se frem til nye rygeregler.

700.000 europæere dør hvert år som følge af rygerelaterede sygdomme, viser tal fra EU-Kommissionen. Det svarer til mere end indbyggertallet for Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers tilsammen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.