Miljø- og Fødevareministeriet har fået det, ministeriet selv kalder ’et nyt strategisk grundlag’.

Det betyder blandt andet, at ministeriet fremover vil fokusere på at fremstå troværdigt.

’I Miljø- og Fødevareministeriet er vi dybt afhængige af, at vores politiske opdragsgivere og samarbejdspartnerne i vores omverden har tillid til os. Det handler dels om tillid til vores faglige grundlag; at vi er i stand til at levere holdbare løsninger af høj faglig kvalitet’, skriver ministeriet.

Dermed forsøger en af regeringens mindst populære ministre, Esben Lunde Larsen (V), nu at stramme op efter to år med den ene møgsag efter den anden.

Først i form af landbrugspakken, der endte med at koste forgængeren Eva Kjer Hansen (V) ministerjobbet, siden MRSA-sagen, dernæst fiskeripakken, hvor ministeriet viste sig at have handlet stik mod Folketingets flertal og senest en særdeles hård kritik af ministeriets måde at håndtere fiskekvoter på. Den sag førte til, at fiskeriområdet blev pillet ud af ministeriet og lagt over til Karen Ellemann.

'Fremover skal der være tillid til, at ministeriet ’som embedsværk varetager vores opgaver professionelt og loyalt; at vi har styr på den del af kvalitetsstyring, der knytter sig til processer, og at vi efterlever de pligter, der forventes af et professionelt embedsværk’, skriver ministeriet.

Det har »et strejf af komik over sig«, lyder det fra BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup.

»Når man lige hører det, kan man ikke lade være med at tænke over, at det overhovedet er nødvendigt at have fokus på at være troværdig. Det burde være en selvfølge. Når det er nødvendigt, er det et tegn på, at det virkelig har haltet. Det er lidt som at skrive på Facebook, at man vil stoppe med at ryge. Så er man også nødt til at gøre det,« siger hun.

Det nytter ifølge Søs Marie Serup ikke meget, at man siger, man vil være troværdig.

»Har man lidt et stort troværdighedstab, er det et langt sejt træk. Det tæller ikke særlig meget at sige, at man vil gøre det. Det havde været smartere for dem at opbygge troværdigheden ved at simpelthen at være troværdige.«

Hos Socialdemokratiet er miljøordfører Christian Rabjerg Madsen heller ikke helt overbevist.

»Jeg synes, det ville være komisk, hvis ikke det var så alvorligt. Det er først og fremmest ministeren, der har et problem med troværdigheden. Ikke medarbejderne. Vi har set det på miljøområdet, hvor ministeren fastholder, at det er en grøn regering, selvom der har været dramatiske nedskæringer på finanslov efter finanslov.«

Netmediet Organic Today skriver, at troværdigheds-satsningen er udtryk for en decideret kampagne. Det ønsker Miljø- og Fødevareministeriet ikke at be- eller afkræfte over for BT - men Christian Rabjerg Madsen har nu stillet spørgsmål til ministeren for at få afdækket, om skattekroner bruges til at positionere ministeren som troværdig.

»Jeg mener, der er behov for, at ministeren begynder at være mere ærlig omkring politiske prioirteringer og sin politik. Det tror jeg, vil bidrage mere til troværdigheden end diverse skriveøvelser,« siger han.