Da staten for få uger siden solgte 19 procent af aktierne i den danske energi-juvel, Dong Energy, til den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, vakte det en rasende debat.

Nu taler Goldman Sachs for første gang ud om at være i centrum for den massive kritik.

- Debatten har overrasket os meget. Vi har ikke tidligere set noget tilsvarende, siger Goldman Sachs kandidat til Dong Energys bestyrelse, Martin Hintze, til Børsen.

Staten - med finansminister Bjarne Corydon (S) - i spidsen, har i mere end 10 år ønsket at sælge dele af aktierne i det økonomisk vingeskudte Dong for at få råd til at investere i blandt andet vindmølleparker.

Men køberen - Goldman Sachs, der spekulerede i at opkøbe de såkaldte sub-primelån, som var med til at skabe den boligboble, der senere sprang og udløste finanskrisen - vakte hidsig debat til investeringsbankens store forbløffelse.

- Der var op til vores investering bred politisk opbakning. Processen var professionel og ført over en lang periode, så at det endte i en sådan debat, har ærligt talt overrasket os meget, siger Martin Hintze til Børsen.  

Debatten om salget af Dong-aktier førte til, at det daværende regeringsparti SF højst uventet trådte ud af SRSF-regeringen. Folketingsgruppen var så splittet, at den daværende formand Annette Vilhelmsen ikke så anden udvej, end at trække partiet ud af regeringen.

Det er ifølge Martin Hintze ikke hverdagskost for den kontroversielle investeringsbank, selvom den tidligere har fået massiv kritik for sin rolle under finanskrisen.

- Nej, det var noget helt specielt (...) Men vi var overrasket over intensiteten i debatten. Vi vil ikke kommentere på den politiske proces, men vores lære af dette er, at der var en politisk debat, som ikke alene handlede om denne investering, men noget helt generelt, siger han til Børsen.

Aftalen om salg af Dong-aktier til Goldman Sachs blev vedtaget med bredt flertal i folketinget på trods af den hidsige debat.