Ringkøbing-Skjern Kommunes mangeårige Venstre-borgmester Iver Enevoldsen (V) står foran et potentielt kup. Det skriver Jyllands-Posten.

En samlet opposition, bestående af Socialdemokraterne, SF , Fjordlisten og Kristendemokraterne, mødes således til forhandlinger onsdag klokken 13, og de er parat til at pege på en anden borgmester end Enevoldsen i et nyt oplæg til konstitueringsforhandlinger.

Socialdemokraternes spidskandidat, Karsten Sørensen (S), vil ikke sætte navn på, hvem man vil pege på, men han slår fast, at man vil præsentere et bud til Venstre og Dansk Folkeparti, som er i valgforbund, om en konstituering.

»Det kan blive en fra vores partier, som vi peger på, eller også kan det ende med, at vi foreslår Venstre, at de stiller med en ny borgmester. Vi har brug for et sporskifte i Ringkøbing-Skjern, og det har vælgerne også belønnet. Venstre går stærkt tilbage, mens der er fremgang på den anden fløj til os, Kristendemokraterne og Fjordlisten,« siger Karsten Sørensen til Jyllands-Posten.

Ved tirsdagens valg gik Venstre tilbage med 7,6 procentpoint til 44,9 procent af stemmerne i kommunen, og dermed mistede man det absolutte flertal i byrådet.

Mens Venstre fik et skidt valg, så gik Kristendemokraterne markant fremgang, og den fremgang skal udnyttes, understreger partiets spidskandidat, Kristian Andersen (KD).

»Vi er samtidig gået frem med 30 procent i antal stemmer, og mit personlige stemmetal er fordoblet. På samme tid er Venstre gået tilbage, så vælgerne har bestemt, at der er en helt ny situation i vores kommune. Det skal vi da forhandle ud fra, så alt er i spil,« siger han til Jyllands-Posten.